Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Beszállunk Hegyi-Karabah újjáépítésébe

2022. február 3., csütörtök 11:19

Megvan a stabil alap a Magyarország és Azerbajdzsán közötti gazdasági együttműködés továbbfejlesztéséhez, amelynek részeként a kormány célja, hogy az azeri földgáz is elérhetővé váljon a magyar piacon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar–azeri gazdasági vegyes bizottság (GVB) nyolcadik ülését követő sajtótájékoztatón ismertette, hogy bakui látogatása hármas célt szolgál. Elsőként a gazdasági együttműködés továbbfejlesztését, amelyhez jó alapot ad, hogy a magyar–azeri kereskedelmi forgalom a tavalyi nehéz évben is 28 százalékkal növekedett, és a Molnak és a Richternek is jelentős beruházásai vannak a dél-kaukázusi országban.

A külügyminiszter szerint emellett szeretnék elősegíteni, hogy minél több magyar cég vehessen részt a hegyi-karabahi újjáépítésben, például a városi infrastruktúra felújításában, az energiaellátás kiépítésében és a mezőgazdasági tevékenységek beindításában. Ehhez a magyar Eximbank 120 millió dolláros hitelkeretet nyitott – tájékoztatott a miniszter.

Végezetül pedig az energiaellátás biztonságának erősítése érdekében a kormány fontosnak tartja, hogy jövő év végétől az azeri földgáz is megjelenjen a magyar piacon. Erről a vállalati tárgyalások már meg is kezdődtek – közölte Szijjártó Péter.

A GVB társelnökei a délelőtti ülés jegyzőkönyve mellett vízügyi és élelmiszer-biztonsági együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak, illetve megállapodtak a magyar nyelv és kultúra azerbajdzsáni oktatásáról.

Sahil Babayev munkaügyért és szociális ellátásokért felelős azeri miniszter, a GVB társelnöke megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét a két ország gyümölcsöző együttműködése érdekében végzett munkája elismeréseként.

Sajnos azt látjuk az elmúlt időszakban, hogy egyesek abban érdekeltek, hogy Kelet és Nyugat között egyre inkább kiéleződő konfliktusok jöjjenek létre. Hidakat kell építenünk Kelet és Nyugat között, országaink között. Véget kell vetni a megosztottság korszakának, és az együttműködés korszakát kell végre megkezdeni

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország és Azerbajdzsán sokat tett a kelet–nyugati együttműködés előmozdításáért, a jó kétoldalú kapcsolat pedig mindkét ország számára komoly előnyökkel járt és jár.

Rovatok