Index Vakbarát Hírportál

Szavazatnövelés miatt ejtheti nevéből a keresztény jelzőt a CDU

2022. február 3., csütörtök 13:19

Németországban komolyan csökken az egyházakba vetett bizalom, amit csak erősített a katolikus egyházon belüli gyerekmolesztálási ügyek hosszú sora. Éppen ezért történelmi lépésre készül a Kereszténydemokrata Unió.

Idén először történik meg, hogy a német polgárok kevesebb mint fele vallja majd magát valamelyik történelmi egyházhoz tartozónak. Ezeket az okokat is felsorolja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy belső jelentése, amelyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung hozott nyilvánosságra, és amelyből kiderül, hogy sok érv szól a párt nevének megváltoztatása mellett, 

mert a kereszténydemokrata jelzővel ma már nem lehet megszólítani a német választókat. 

A német uniópártok, azaz a CDU mellett a Keresztényszociális Unió (CSU) is azt állította, hogy pozitív jelentések társulnak a nevük rövidítésében szereplő C betűhöz, ez azonban mára – úgy tűnik – megváltozott, ez pedig veszélybe sodorhatja a politikai tömörülések néppárti pozícióját. A tavaly szeptemberi parlamenti választásokon elszenvedett csúfos vereség pedig apropót szolgáltatott arra, hogy fontolóra vegyék a párt nevének megváltoztatását.

A lap ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a CDU-nak és a CSU-nak nem lenne szabad megválnia a kereszténységre való utalástól, ugyanis enélkül már nem lennének többé testvérpártok.

A jelentés egyebek között amellett érvel, hogy a pártok nevében szereplő, kereszténységre való hivatkozás problémát jelenthet a nem keresztények számára, példaképpen pedig Svájcot említik, ahol éppen tavaly decemberben  szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (CVP), hogy a jövőben A Közép (Die Mitte) néven folytatják a politizálást szövetségi szinten. A svájci néppárt célja is az volt, hogy megfeleljen a XXI. század kihívásainak, és ezért arra törekedtek, hogy nevük „vallásoktól független” legyen.

A lap szerint sok újat nem várhatnak a névváltoztatástól az uniópártok, nincs ugyanis egyértelmű kapcsolat a konzervatív pártok választási sikerei és a kereszténységre való hivatkozás között.

(via magyarnemzet.hu)

(Borítókép:  Michael Kappeler / picture alliance via Getty Images)

Rovatok