Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron csak az ukrán válság megoldása után jelenti be jelöltségét

2022. február 3., csütörtök 06:14

Emmanuel Macron francia államfő megvárja a Moszkva és Kijev közötti „válság csúcspontjának a végét”, mielőtt bejelenti, hogy indul az április elnökválasztáson.

Szakértők szerint, ha nem eszkalálódik a helyzet, akkor is február vége felé csenghet le a feszültség.  

Nem tudnám észszerűen megmagyarázni a franciáknak, hogy átadom magam ennek a jelentős demokratikus folyamatnak, amikor megígértem, hogy a végsőkig ellátom az elnöki feladatokat, és most itt van a válság az ukrán határon, amely a közös biztonságunkat fenyegeti

– mondta a köztársasági elnök a La Voix du Nord regionális lapban szerdán megjelent interjúban.

Emmanuel Macron az elmúlt napokban egyébként többször is beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a következő napokban Moszkvába látogat.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek a BFM hírtévében szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint Emmanuel Macron mindhárom esélyes jobboldali jelöltet, Marine Le Pent, Valérie Pécresse-t és Eric Zemmourt is legyőzné az elnökválasztás második fordulójában, ha most tartanák a választást.

Akkor pedig különösen megugrana a népszerűsége, ha a válság megoldásában is közbenjárhatna.

Kritikusok szerint az éppen a kertiparti-botrányban lévő Boris Johnson brit kormányfő is éppen azért utazott Kijevbe London támogatásáról biztosítani az ukránokat, hogy a skandallumról elterelje a figyelmet. 

(MTI)

Rovatok