Index Vakbarát Hírportál

Zalaegerszegen készülhetnek a szlovák hadsereg új tankjai

2022. február 3., csütörtök 07:00

A szlovák kormány nemzetközi pályázat keretében lánctalpas és gumikerekes gyalogsági harcjárműveket kíván beszerezni, Magyarország a lánctalpas típusra tett ajánlatot – mondta Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A közszolgálati televízió szerda esti műsorában a kormánybiztos közölte: egy német céggel Zalaegerszegen gyártják majd a világ legmodernebb lánctalpas gyalogsági harcjárművét, a Lynxet. A szlovák pályázatra egy nemzetközi konzorciummal pályáznak. A Lynx harcjármű ár-érték arányban egészen biztos a legjobb verzió lesz – mondta Maróth Gáspár.

A kormánybiztos elmondta, hogy ez az első komolyabb tender, amelyen Magyarország részt vesz. Maróth Gáspár tájékoztatott, hogy 2025–2026-ra szeretnék elérni az egy–két milliárd eurós éves exportot. Az évtized végére három–négy milliárd euróval kalkulálnak.

Szlovákia szuverenitása és biztonsága nélkül nincs magyar biztonság sem – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: Magyarország érdekelt abban, hogy Szlovákiának is egy erős hadserege legyen.

Szlovák közlés szerint a nyáron születhet döntés a pályázatról – számolt be az MTI.

Rovatok