Index Vakbarát Hírportál

Több tízezer orosz katonát vezényeltek Belaruszba

2022. február 3., csütörtök 11:51

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte: a csapatok létszáma nem éri el az EBESZ bécsi dokumentumként ismert szabályai szerint 2011-ben elfogadott maximális szintet.

Oroszország jelentős létszámú csapatokat, mintegy 30 ezer katonát és modern fegyvereket küldött Belaruszba az elmúlt napokban, ez Moszkva legnagyobb katonai művelete a szomszédos ország területén a hidegháború vége óta – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a macedón miniszterelnökkel, Dimitar Kovacsevszkivel tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Moszkva egyebek között Szu–35-ös nehézbombázó repülőgépeket, kettős képességű, rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat, SZ–400 Triumf légvédelmi rakétákat és különleges alakulatokat (Szpecnaz) is Belarzuszba vezényelt, mindezt az orosz éves nukleáris hadgyakorlattal kombinálva

– mondta a főtitkár. Stoltenberg ismételten a feszültség csökkentésére szólította fel Oroszországot, és emlékeztette, hogy minden agresszív lépés súlyos következményekkel járhat.

Oroszország, amely azt állítja, hogy nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát, nem hozta nyilvánosságra a Fehéroroszországba küldött csapatok méretét.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a mai napon érkezett Belaruszba, ahol elmondta: a katonák száma nem éri el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi dokumentumként ismert szabályai szerint 2011-ben elfogadott maximális szintet.

A bécsi dokumentum által megengedett maximális szint kevesebb mint 13 ezer katona, háromszáz tank, ötszáz páncélozott jármű és 3500 ejtőernyős.

A közös hadgyakorlat a tervek szerint tíz napig, február 10-től február 20-ig tart – jelentette a Reuters.

(Borítókép: Oroszország jelentős létszámú csapatokat, katonákat és modern fegyvereket küldött Belaruszba 2022. február 2-án. Fotó: Russian Defence Ministry / Handout via REUTERS )

Rovatok