Index Vakbarát Hírportál

Moszkvát aggasztja az amerikai csapaterősítés Európában

2022. február 3., csütörtök 20:34

Moszkvát nyugtalanítja az USA csapaterősítő tevékenysége Európában. Továbbra is az az álláspontjuk, hogy az Egyesült Államok szándékosan fokozza a feszültséget.

Oroszország kormánya aggodalmát fejezte ki az USA lépéseivel szemben, amelyek az Európában történő katonai és védelmi előkészületekkel kapcsolatosak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a mai napon kifejtette véleményét arról, hogy az Egyesült Államok újabb csapatokat küld Európába:

Moszkvát aggasztja az amerikai csapaterősítés Európában, és ezért bármilyen lépést megtehet biztonsága érdekében. Jelen esetben nemcsak provokatív kijelentésekről van szó, amelyek szerint hamarosan háború lesz, és hogy mindenki szörnyű árat fog fizetni, és így tovább, hanem pontosan arról, hogy amerikai katonákat küldenek a határainkhoz közeli európai országokba.

Peszkov úgy tartja, ahogy azt korábban már állították Moszkvában, hogy az amerikaiak célja nem a feszültség enyhítése. Nyilatkozata szerint Moszkva eszerint is viszonyul majd az USA lépéseihez, és aggodalma teljesen érthető. A várható orosz intézkedésekkel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe – írja az MTI.

A Pentagon kijelentette szerdán, hogy rövid időn belül Németországból Romániába körülbelül ezer katonát szándékoznak áthelyezni, valamint kétezer katonát az Egyesült Államokból Németországba és Lengyelországba juttatni.

A Kommerszant információi szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem fog megjelenni a február 18. és 20. között esedékes müncheni biztonságpolitikai konferencián. Putyin pedig Peszkov korábbi kijelentése szerint szintén nem vesz részt az eseményen.

(Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2021. december 23-án. Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Rovatok