Index Vakbarát Hírportál

Váratlan amerikai kommandós akció Szíriában, al-Káida-vezetőre csaptak le

2022. február 3., csütörtök 12:27

Az elmúlt időszakban a radikális szélsőségesek gyűjtőhelye lett a szíriai tartomány.

Szemtanúk szerint éjfél körül jelentek meg váratlanul az amerikai kommandósokat szállító helikopterek az északnyugat-szíriai tartomány egyik falujánál. A török határhoz közeli Idlib tartomány az utóbbi időben egyre nagyobb, radikális, szélsőséges csoportok gyülekezőhelyének számít. A falu egyik háza volt a célpont, amelyet a földet érés után azonnal megrohamoztak. Közben hangosbeszélőn felszólították a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el az épületet.

A környéken tartózkodó segélymunkások szerint a támadásban 13 ember vesztette életét, köztük két nő és hat gyerek is. 

A Pentagon szűkszavú jelentésében elismerte, hogy terroristaellenes akciót hajtottak végre Szíriában, és az nem követelt amerikai áldozatot, viszont nem ejtettek szót a célpontról.

Helyi források szerint az egyik helikopter meghibásodott, így azt az akció végén egyszerűen felrobbantották a kommandósok. Szíriai lázadóktól érkezett információk szerint egy szélsőséges csoport vezetője lehetett a célpont, aki éppen családja körében tartózkodott.

Északnyugat-Szíriában az elmúlt időszakban ismét gyülekeznek a néhány éve megsemmisített Iszlám Állam harcosai, mert ugyanúgy, mint a szomszédos észak-iraki területeken, meggyengült a központi hatalom, és nincs komoly erő, amely elrettentené őket. Ugyancsak ez a bázisa egy al-Káida-frakciónak, a Hit védelmezőinek. A város, Atmeh és környéke zsúfolva van szíriai menekültekkel, akik sátortáborokban vagy túlzsúfolt szállásokon húzzák meg magukat.

Ugyancsak komoly erőt képvisel a térségben a Hajat Tahrir al-Sam, vagyis a korábbi Nuszra Front, amely 2016-ig az al-Káida része volt. Helyi értesülések szerint a kommandós akció után a Hajat Tahrir emberei jelentek meg azonnal a szétlőtt családi ház romjainál.

(via Reuters, CNN)

(Borítókép: Amerikai kommandós csoport szállta meg az északnyugat-szíriai tartomány egyik faluját 2022. február 3-án. Fotó: Courtesy of Mohamed Al-Daher / REUTERS)

Rovatok