Index Vakbarát Hírportál

A HIV-vírus egy újabb variánsát fedezték fel Hollandiában

2022. február 3., csütörtök 21:57

Egy idáig ismeretlen, agresszívan viselkedő, a korábbinál fertőzőbb HIV-vírust azonosítottak egy hosszadalmas kutatás alatt Hollandiában.

Ez az úgynevezett VB variáns legalább három és fél, de akár öt és félszeresen terheli az emberi szervezetet az eredeti AIDS-megbetegedéshez képest. Sokkal nagyobb károkat képes okozni az emberi szervezetben, rövidebb idő alatt – írja az MTI az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmányára hivatkozva.

A kezelés alatt álló betegek számára viszont idáig ugyanolyan volt a betegség lefolyása, mint az eredeti vírussal fertőzöttek esetében. A kutatók kiemelték azonban, hogy azoknak, akik HIV-kockázatnak voltak kitéve, fontos, hogy legyen lehetőségük tesztelni, hogy időben elkezdhessék kezelni őket, mielőtt ez az új vírus túl nagy károkat okozna a szervezetükben.

Ha időben elkezdünk kezelni egy beteget, azzal csökkentjük az időt, ami alatt a vírus képes gyengíteni az immunrendszert és a páciens egészségét.

– mondta Christophe Fraser, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A Beehive (Méhkas) nevet viselő hosszú távú megfigyelési projekt végzése alatt fedezték fel az új, VB variánsát a HIV-nek. A kutatók európai és ugandai mintákat gyűjtöttek és elemeztek, amikor az eredmények rávilágítottak, hogy a begyűjtött tizenhét mintából tizenöt Hollandiából származott. Ezután Hollandiában folytatták a kutatásokat, és az ott tesztelt több ezer páciens közül kilencvenkettőnél állapították meg az új variáns jelenlétét.

A kutatók úgy vélik, a VB variáns Hollandiában az 1980-as és 1990-es években már elterjedhetett, de 2010 után lelassult. 

A tanulmány egy újabb kirakósdarab, amely segít megérteni a HIV-vírus evolúcióját. Bár statisztikailag jelentősek a hatások, a nagy járványtani összefüggésben mellékesek. Ez abból is látszik, hogy a variáns már évtizedek óta kering anélkül, hogy más variánsokat elnyomott volna. A kezelt betegek számára pedig a terápia és az egészséges életmód egyébként is fontosabb, mint a virológiai tényezők.

– fogalmazott Maximilian Münchoffm, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem virológusa.

Rovatok