Index Vakbarát Hírportál

Nem ez volt az utolsó telefon Macron és Putyin között

2022. február 4., péntek 06:25

Emmanuel Macron francia elnök európai uniós igazságügyi és belügyminiszterekkel tárgyalt. Később telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A megbeszélésen a francia vezető felhozta elképzelését, amely szerint miniszteri találkozókat kellene tartani a schengeni övezetet érintő döntések hozatalához. Az utóbbi találkozóknak nevet is adott „Schengen Tanács” címen – írta a France24.

Emmanuel Macron úgy véli, hogy ezek a tanácskozások segítenék a krízishelyzetekben szükséges koordinációt az EU nemzetei és a további, a Schengeni Egyezményben részt vett nemzetek között.

Ez a tanács egy erős, védelmező Európa arca lehet, mely könnyedén kezeli határait

– tette hozzá a miniszterelnök.

Emmanuel Macron később az Ukrajna körül kialakult helyzetről, valamint Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeiről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Kreml sajtószolgálata szerint a két vezető telefonon beszélt egymással. 

Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin beszélgetésének középpontjában az ukrán–orosz határon kialakult helyzet volt, figyelembe véve a nemzetközi partnerekkel közelmúltban történt megbeszéléseket. Kitértek arra is, hogy hamarosan Franciaország tölti be az EU Tanácsának francia elnökségét.

Vlagyimir Putyin ismételten felhívta a figyelmet a kijevi vezetés provokatív kijelentéseire és tetteire, amelyek szerinte ellentétesek a minszki megállapodásokkal. A két vezető megállapodott a további kapcsolattartásban.

A felek január 28. és január 31. után a héten immár harmadszor egyeztettek egymással. A tárgyalást ezúttal Párizs kezdeményezte. A Kreml szerint a két elnök korábban abban is megállapodott, hogy előkészítteti a személyes találkozó lehetőségét. Az időpontról még nem született megállapodás, ám a lehetséges helyszínként mindkét fél Moszkvát nevezte meg – írja az MTI.

Rovatok