Index Vakbarát Hírportál

A NATO főtitkára lesz a norvég jegybank új elnöke

2022. február 4., péntek 15:43

Jens Stoltenberg, aki korábban kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, még kitölti mandátumát. Arról még folynak a találgatások, hogy ki követi a főtitkári székben.

Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára lesz a norvég jegybank elnöke – erősítette meg a korábbi közlést a skandináv ország kormánya.

Jóllehet az elnöki szék március 1-jén üresedik meg, Stoltenberg már korábban jelezte, hogy le akarja tölteni szeptember végéig tartó, az észak-atlanti szövetségben betöltött főtitkári tisztét. Döntését megerősítette, egyúttal hangsúlyozta, hogy bár a Munkáspárt tagja marad, politikailag semleges lesz. Hozzátette: új pozíciójában kész népszerűtlen döntések meghozatalára is.

Az ellenzék mindazonáltal aggodalmát fejezte ki a kinevezés miatt. Siv Jensen korábbi pénzügyminiszter, a Haladó Párt (FrP) tagja a Dagens Naeringsliv című norvég gazdasági napilapba írt véleménycikkében úgy vélte: Stoltenberggel az élén nem biztosított a jegybank függetlensége.

Októberig a jegybank jelenlegi alelnöke, az elnöki posztot korábban szintén megpályázó Ida Wolden Bache látja el Stoltenberg feladatait.

Trygve Slagsvold Vedum norvég pénzügyminiszter leszögezte: meggyőződése, hogy a posztra Stoltenberg a legalkalmasabb.

A főtitkár egyébként kétszer, 2000-től 2001-ig, valamint 2005-től 2013-ig az ország miniszterelnöki posztját is betöltötte, valamint egy ideig a pénzügyi és az energetikai tárcát is vezette.

A norvég jegybank jelenlegi vezetője, Oystein Olsen márciusban vonul nyugdíjba, miután 2011. január 1. óta két cikluson keresztül töltötte be a pozíciót. Az új norvég jegybanki vezető megbízatása hat évre szól.

Még nem tudni, ki lesz az új NATO-főtitkár

A DPA hírügynökség mindeközben arról tájékoztatott, egyelőre nem tudni, ki követi Stoltenberget a NATO élén, kiemelve, hogy a szervezetre jelenleg nagy nyomás nehezedik az ukrán válság kapcsán.

A DPA magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva közölte, hogy Stoltenberg lehetséges utódai között van Theresa May korábbi brit miniszterelnök, Mark Rutte holland, illetve Kaja Kallas észt miniszterelnök is, továbbá felmerült Klaus Iohannis román elnök és Federica Mogherini, az Európai Unió volt külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének neve is.

(Borítókép: Jens Stoltenberg 2022. február 3-án. Fotó: Reuters / Johanna Geron)

Rovatok