Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Pétert nem fogadják a székelyföldi politikusok

2022. február 4., péntek 16:46

Levelet írtak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének székelyföldi megyei vezetők és polgármesterek. Közölték, hogy nem szeretnének találkozni vele az erdélyi kampánykörútján.

A levelet még tavaly küldték Márki-Zay Péternek, és nem szánták a nyilvánosságnak, azonban a Székelyhon oldal nemrég megszerezte és publikálta. A dokumentumot Borboly Csaba, Tamás Sándor, Péter Ferenc és Pataki Csaba, Hargita, Kovászna, Maros, illetve Szatmár megye helyi önkormányzatának elnöke, valamint ugyanezen megyék székhelyeinek polgármestere, a csíkszeredai Korodi Attila, a sepsiszentgyörgyi Antal Árpád, a marosvásárhelyi Soós Zoltán és a szatmárnémeti Kereskényi Gábor írta alá.

Írásukat azzal kezdték, hogy az erdélyi magyarokat elsősorban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök képviseli, és ha az ellenzék Erdélyben is szeretne kampányolni, akkor őt is keressék meg ezzel kapcsolatban.

Ezután azzal folytatták, hogy értékelik, hogy az ellenzék a külhoni magyarokra is figyelmet fordít, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a „magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki”.

Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5. bűne nem évült el. [...] Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei

– írták a levélben.

Ezután azzal folytatták, hogy hét évvel ezelőtt a romániai korrupcióellenes ügyészség több erdélyi és székelyföldi magyar vezetőt bilincsbe verve vitt el, akikről később a bíróság kimondta, hogy ártatlan. „Nem éreztük akkor a magyar ellenzék támogatását, nem hallottuk felháborodásukat az önkényes intézkedések kapcsán: akkor nem érkeztek hozzánk megkeresések, együttérző levelek. Felettébb aggasztónak tartjuk, hogy Önök ugyanezt akarják Magyarországon: az ügyészséget politikai célokra használni” – írták a dokumentumban.

A székelyföldi politikusok ezenkívül azt is kifogásolták, hogy ellenzéki körökben felmerült, hogy egyszerű többséggel megváltoztatnák a kétharmados jogszabályokat és feloldanák az alkotmányos rendet. „A mi perspektívánkból ez egy rendkívül nyugtalanító szándék, ugyanis a külhoni magyarok számára elengedhetetlenül fontos a politikailag stabil anyaország” – fogalmaztak.

A levelet azzal zárták: bár a találkozás szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak. Hozzátették azonban, hogy az országgyűlési választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak, mert hisznek benne, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a levél publikálása után megerősítette a hitelességét. Hozzátette: hivatalos választ nem kaptak, de Márki-Zay Péter csapatának egyik tagja privát üzenetben jelezte, hogy tudomásul vették a levél tartalmát – számolt be az MTI.

Rovatok