Index Vakbarát Hírportál

Oroszország és Kína kemény üzenetet küldött a Nyugatnak

2022. február 4., péntek 13:11

Oroszország és Kína közös nyilatkozatot fogadott el „az új korszakba lépő nemzetközi kapcsolatokról és a globális fenntartható fejlődésről”. A dokumentumot pénteken tették közzé a Kreml honlapján. Vlagyimir Putyin orosz elnök Pekingbe látogatott, ahol tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Az orosz vezető vendégként részt vesz a XXIV. Téli Olimpiai Játékok megnyitóján is.

Oroszország és Kína a közös dokumentumban ellenzi azt, hogy az egyes államok a demokrácia fogalmát használják nyomásgyakorlásra más országokra. A nyilatkozatban leszögezik, hogy Kína megértéssel kezeli és támogatja az Oroszország által az európai biztonsági garanciák kialakítására vonatkozó javaslatokat.

A dokumentum leszögezi, hogy Oroszország és Kína barátságának nincsenek határai, az együttműködésben „nincs tiltott zóna”, és a kétoldalú stratégiai együttműködés erősítése nem irányul harmadik országok ellen.

Moszkva és Peking a közös nyilatkozatban ellenzi a NATO további bővítését.

Peking „érti és támogatja” az orosz javaslatokat a hosszú távú európai biztonsági garanciák kialakítására. Sürgették továbbá Washingtont, hogy hagyjon fel a fegyverkezéssel Európában és a csendes-óceáni térségben egyaránt. A felek elítélik az Egyesült Államok számos nemzetközi szerződésből való kilépését is.

Rovatok