Index Vakbarát Hírportál

Gerhard Schröder vezető tisztséget kaphat a Gazpromnál

2022. február 5., szombat 12:43

A volt német kancellárt a felügyelőbizottságba jelölik a januárban leváltott kazahsztáni exelnök, Nurszultan Nazarbajev veje, Timur Kulibajev helyére.

Miután Gerhard Schröder 2005-ben elvesztette a választásokat, elnöki tisztséget vállalt a Németországba orosz földgázt szállító Északi Áramlat megépítésére alapított cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a Rosznyeft orosz olajipari társaság felügyelőbizottsági elnökének is megválasztották. Ezek után idén június végén újabb cégnél kaphat hasonló tisztséget.

A volt német kancellár néhány napja nyilvánosan kiállt Oroszország mellett az orosz–ukrán feszültség témájában. Kardcsörtetésnek nevezte, hogy Kijev fegyverszállítmányokat igényel nyugati szövetségeseitől. Ezt követően, pénteken jelölték Schrödert a tisztségre a Gazpromnál.

A német kancellár, Olaf Scholz, aki szociáldemokrata párttársa Schrödernek, nem szándékozik német fegyverekkel támogatni az ukrán hadsereget, ehelyett a diplomáciai megoldást tartja célszerűnek. Olaf Scholz azt állította egy szerdai interjúban, hogy nem kért ebben a kérdésben tanácsot elődjétől, és nem is kapott – számolt be az MTI.

Gerhard Schröder még kancellári hivatali ideje alatt, 2004-ben tett egy kijelentést, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnököt kifogástalan demokratának nevezte. A Német Szociáldemokrata Párt 1998–2005-ös koalíciójának vezetőjeként barátkozott össze az orosz államfővel.

Rovatok