Index Vakbarát Hírportál

Így kaszálnak a vasutasok a térdig érő hóban

2022. február 5., szombat 13:38 | aznap frissítve

Az utóbbi napokban közel félméteres hó esett Kárpátalján. Ilyen körülmények között láttak neki a helyi vasutasok, hogy lekaszálják a sínek mentén kinőtt bozótot.

Először a szolyvai járásban Kishídvég (Paszika) közelében vették észre a vasutasokat, amint fűnyíróval dolgoznak a félméteres hóban. A helyiek videót is készítettek erről, ami hamar bejárta az országos médiát.

Azóta az is kiderült, hogy a lembergi vasútvállalat vezetősége rendelte el még januárban, hogy kaszálják le a bozótot. Maguk a munkások sem értik, mi értelme a bokrok vágásának, mivel a tövük bennmarad a hó alatt, és tavasszal kezdhetik elölről a munkálatokat. Ám mivel félnek a megrovástól, végzik a dolgukat.

Andrij Vezdenko, a vasútvállalat szóvivője közölte: a téli évszak azért ideális ehhez a művelethez, mert tavasztól őszig a sínek javításával foglalatoskodnak, nincs idő területrendezésre. Hozzátette: a téli munkálatokkal az „ökológusok szerint megóvják a stressztől a természetet, az egereket és a sünöket”. Az egyik munkás ugyanakkor azt mondta, hogy az elmúlt tizenöt évben egyszer sem fordult elő, hogy ilyesfajta munkára fogták volna őket.

A vasutasok eddig 10 kilométeren végezték el a kaszálást, ami azt jelenti, hogy a munka nagy része, további 70 kilométer még előttük van. A legfrissebb híradások szerint Kárpátalja mellett már Poltava és Lemberg megyékben is kaszálnak a vasutasok – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Rovatok