Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás érte az európai olajközpontot, emelkedhet az üzemanyagár

2022. február 5., szombat 19:54

Jelentős késéseket okoz az olajszállító tartályhajóknak, hogy kibertámadások értek négy olyan konglomerátumot, amely a kitermelt olaj tárolásával foglalkozik Európában. A csúszás hatása üzemanyaghiányt hozhat, ami megemelheti az árakat.

A múlt hétvége óta hackerek támadják a német Marquard & Bahls tulajdonában lévő Oiltanking társaságot és a Mabanaft olajkereskedő céget. Belga és holland üzemanyag-tároló cégek is érintettek lehetnek. 

A vállalatoknak fel kellett függeszteniük bizonyos tevékenységeiket, ami kihatással volt az olajszállításra Hollandiában, Belgiumban és egész Németországban. Az Oiltankingot és a Mabanaftot zsarolóvírus-programmal támadták meg – a cégek nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. 

Egyes adatok szerint legalább hét üzemanyag-szállító tartályhajó várakozott berakodásra Belgium partjainál Antwerpenben, de az üzemanyagot a kikötők és a szárazföld között a Rajna folyón lefelé szállító uszályok is komoly késéssel számolhatnak. 

A kimaradások az egész ellátási láncot érintik, mivel több időbe telik majd az üzemanyag szállítása, egyes uszályok üzemeltetői körülbelül egyheti munkával is lemaradhatnak. Ennek hatására hiány léphet fel a piacon

– mondta Lars van Wageningen, az Insights Global piaci fejlesztő cég munkatársa. 

(via reuters.com

Rovatok