Index Vakbarát Hírportál

Enyhül a szigor Iránnal szemben, feloldanak egyes szankciókat

2022. február 5., szombat 09:26

Pénteken Washington úgy rendelkezett, hogy kevesebb szankció alatt szándékoznak tartani Iránt a jövőben. Ezek az enyhítések lehetővé teszik, hogy Teheránnal polgári célú atomprogramokban működjenek együtt.

Teherán felé ez fontos gesztus lehet az iráni atomalku megmentéséért tartott bécsi egyeztetések fontos időszakában. Egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő szerint ez nem engedmény Irán számára, és nem is jelenti azt, hogy közelednének az átfogó megállapodáshoz, mindenesetre megkönnyíti a technikai egyeztetéseket.

Az iráni atomalku megmentéséért folytatott bécsi tárgyalások 2021 áprilisában kezdődtek. 2015-ben az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország szerződést kötöttek, hogy fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket az ottani atomtevékenységek korlátozása érdekében.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat a szerződésből, és újra szigorított az Iránnal szembeni szankciókon. Ezen szankciók alól biztosít felmentést a pénteki rendelkezés, érintve minden olyan országot, amelyek együttműködtek Iránnal polgári célú atomenergia termelésében – számolt be az MTI.

Rovatok