Index Vakbarát Hírportál

Ki-be kapcsolgathatja egy hacker az internetet Észak-Koreában

2022. február 6., vasárnap 18:55

Egy amerikai hacker állhat az Észak-Korea elleni kibertámadások mögött: saját elmondása szerint teljesen meggyengítette az ország internethálózatát.

Egy P4x nevű amerikai számítógépes hacker azt állítja, hogy ő áll a kibertámadások mögött, amelyek az elmúlt hónapban többször is megbénították Észak-Korea internethálózatát.

A hacker elmondta, hogy korábban célba vették a diktatúra azon kémei, akik 2021-ben meghackeltek több nyugati országbeli biztonsági kutatót – azzal a céllal, hogy hackereszközöket és más érzékeny információkat lopjanak. 

P4x elmondta, hogy mivel az amerikai hatóságok nem tettek semmit az ügy érdekében:

ő maga akadályozta meg az Észak-Koreai kémek támadását.

De ha ez nem lenne elég, a hacker – megfélemlítés céljából – teljesen meggyengítette az ország internethálózatát, aminek eredményeképp

kimaradások sújtották az ország webes szolgáltatásait, többtucatnyi honlap egyszer csak megszűnt.

A hacker állítását egyelőre még nem tudták ellenőrizni, de a Wired szerint P4x képernyőfelvételeket küldött a tetteiről. Másrészről az sem világos még, hogyan volt képes betörni az észak-koreai rendszerekbe.

A hacker azt nyilatkozta:

Meglepő, milyen könnyű volt tényleges hatást elérni az észak-koreai szervereken. 

Hozzátette, hogy még egy új weboldalt is indított FUNK néven, ami az „F U North Korea” rövidítése, hogy továbbra is megoszthassa a diktatúra elleni kibertámadásait. Szerinte a támadások azért is fontosak, hogy információt gyűjtsön az ország kibertevékenységéről annak érdekében, hogy Észak-Korea ne törje fel a későbbiekben az egész nyugati világot. 

(via independent.co.uk

Rovatok