Index Vakbarát Hírportál

Legalább száz lavina volt Tirolban a hétvégén

2022. február 6., vasárnap 19:00

Körülbelül száz lavina volt a hétvégén Tirolban, ezért összesen 70 mentőakcióban vettek részt a hegyimentők. Legalább 8 ember meghalt a hócsuszamlásokban.

A mentőakcióban mintegy 409 hegyimentő mellett még 30 rendőr is részt vett. Rajtuk kívül állandó szolgálatban vannak azok a szakemberek is, akik a lehetséges lavinákra próbálják figyelmeztetni az embereket.

Sosem volt még ilyen sok, lavinákhoz köthető mentőakció, mint az utóbbi néhány napban [...]. A mentőszolgálatok még mindig 24 órás készenlétben állnak azért, hogy olyan hamar reagálhassanak az újabb eseményekre, amint csak lehetséges

– mondta Günther Platter, Tirol kormányzója vasárnap. Hozzátette azt is, meglátása szerint a mentőcsapatok aktivitása bizonyítja: mindent megtesznek azért, hogy az emberek biztonságban mehessenek a hegyekbe a tartományban. 

A hatóságok szerint még vasárnap és a következő napokban is újabb és újabb hócsuszamlásokra lehet számítani. Rudi Mair, a tiroli lavina-előrejelző szolgálat vezetője azt mondta: a tiszta, napsütéses időjárás sokakat arra sarkall, hogy a hegyekbe menjenek, de a túránál és a síelésnél fontosabb, hogy vigyázzanak és informálódjanak az emberek. 

Tirolban jelenleg hármas fokú lavinariasztás van érvényben, de a szakértők szerint nem lehetetlen, hogy a jövő héten már a négyes szintre emelik, ha még több hó esik, és a szél is felerősödik.

A hétvégi lavinák közül kettő bizonyult különösen súlyosnak Tirolban, ezekben legalább nyolcan meghaltak.

(via krone.at)

Rovatok