Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálják az ülést: sokak szerint Mahmúd Abbász megszilárdítaná a belső köre hatalmát

2022. február 6., vasárnap 17:38

Négy év után újra tárgyal a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), ahol többek között a 86 éves Mahmúd Abbász palesztin elnök utódjának kijelölését vitatják meg. Sokan bojkottálják az eseményt: vannak, akik úgy tartják, hogy növeli a már most is meglévő megosztottságot az országban, mások szerint az elnök csak a saját köreit helyezné el a palesztin vezetésben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök utódlásáról is tárgyal a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) közel négy év után először összehívott 141 tagú Központi Tanácsa. 

Azonban több magas rangú tag bojkottálta az ülést:

azzal vádolják Mahmúd Abbászt, hogy a hozzá közel állók pozícióba helyezése érdekében szervezte meg a találkozót, ahol továbbra is blokkolja az Izrael elleni radikális javaslatokat.

A palesztin tisztségviselők egy izraeli újságnak azt nyilatkozták, hogy a gyűlés célja a palesztin vezetés elöregedő tagjainak leváltása, beleértve a 86 éves Mahmúd Abbász palesztin elnök utódjának kijelölését.

A hét végén számos megkeresés érkezett a tanácskozás lemondására. Hanan Asravi, a palesztinok egyik vezető személyisége szombaton levelet tett közzé, amelyben a találkozó bojkottálását támogatja:

ugyanis az elmélyíti az erősen jelen lévő megosztottságot, és sérti az együttműködés és a demokratikus változás elvét.

Az iszlamista Hamász és az Iszlam Dzsihád nevű terrorszervezet is visszautasította a meghívást, ugyanis szerintük Abbásznak először hatalommegosztási reformokat kellene bevezetnie. A bojkottálók azt is hangsúlyozták, hogy nem számítanak jelentős Izrael-ellenes döntésre.

A Központi Tanács (KT) utoljára 2018 januárjában ülésezett, amikor véget vetettek az Izraellel folytatott biztonsági együttműködésnek, miután Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Sokan Abbászt vádolják a palesztinok megosztottságáért. 

A megbeszélésen még várhatóan megvitatják az Izraellel fenntartott kapcsolatokat is. Izrael és a Palesztin Hatóság között 2014-ben megszakadtak a tárgyalások, ezáltal megakadt az 1990-es évek elején megindult békefolyamat.

(via MTI) 

Rovatok