Index Vakbarát Hírportál

Egységes európai jobboldalt építene Matteo Salvini

2022. február 6., vasárnap 06:43

Viták voltak az olasz jobbközép politikai koalícióján belül. Vélhetően a választási kampány miatt alakultak ki érdekellentétek a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! között.

Matteo Salvini, a Liga olasz párt elnöke egységes jobboldal építését szorgalmazta Olaszországban és Európában – ezzel eddigi szövetségesének, Giorgia Meloninak, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének üzenve. 

Salvini kijelentette, hogy bár azt hitte, lehetséges egy jobbközép politikai koalíció a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! (FI) között, most már tudja, erre nincs lehetőség.

Úgy véli, hogy „egyesek a csapatjáték helyett kizárólag a saját kertjükkel törődnek”. A politikus egységes európai jobboldalt szorgalmaz.

Egy családot alkotunk Európában, és szeretném, ha a jobboldali család Európában is bővülne. Brüsszelben is úgy látom, vannak, akik egoizmusból, rövidlátásból, saját kertecskéjük és apró érdekeik védelmében nem engedik, hogy az identitásra épülő mozgalmak a maximumot hozzák ki magukból

– mondta. 

Salvini kifejtette, a Liga kormányzásra törekszik, de a kormányra jutás nem cél, hanem eszköz a változás érdekében. Elmondása szerint elfogadhatatlan, hogy a baloldal mindig elveszíti a választásokat, mégis mindig megtalálja a módját, hogy kormányra kerüljön. 

Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! által alkotott jobbközép koalíción belüli viták Sergio Mattarella államfő újraválasztása óta zajlanak. 

Elemzők úgy látják, az FdI elnöke és a Liga vezetője között elkezdődött a választási kampány, és verseny zajlik a jobboldali szavazókért. A felmérésekben az FdI húsz százalék fölé emelkedett, maga mögé szorítva a Ligát.

(MTI)

Rovatok