Index Vakbarát Hírportál

Itt az eszköz, amellyel leszerelhetik a forgalommal szemben közlekedőket

2022. február 7., hétfő 14:12

Egy szlovák autópálya-üzemeltető új eszközt kezdett el telepíteni az általuk kezelt autópályákon, amely figyelmezteti a forgalommal szemben felhajtó sofőröket arra, hogy rossz irányban haladnak.

A PR1BINA nevű cég figyelmeztetőrendszere egy kamerát, valamint egy intelligens mintafelismerő szoftvert használ. Ha egy sofőr rossz irányból próbál behajtani az autópályára, az intelligens rendszer felismeri,

és fényes lámpával világít a vezető szemébe, hogy figyelmeztesse.

Az eszköz működése az alábbi videón is látható:

Az eddigi tesztek szerint a módszernek a gyakorlatban is 88 százalék körüli a sikeressége, emiatt elképzelhető, hogy hamarosan kiterjesztik a szlovák autópályák többi szakaszára is. Az egyetlen megoldatlan probléma az, hogy a hibára ráeszmélő sofőr ilyenkor csak tolatni tud, ami szintén nem a legbiztonságosabb ilyen forgalmi szituációban. 

A hatósági kimutatások szerint többnyire idős vagy zavart sofőrök, valamint ittas vagy kábítószer befolyása alatt álló vezetők hajtanak fel rossz irányban az autópályákra. De az is előfordul, hogy ezeknek a tényezőknek a kombinációja eredményezi a problémát. 

(Autópályahírek.hu)

Rovatok