Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz mellett kampányolt az erdélyi református püspök, később aztán letagadták

2022. február 7., hétfő 06:34

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspök nyílt levélben arra biztatta az embereket, hogy szavazzanak a Fideszre. Az egyházkerület utána viszont ezt letagadta.

A püspök Nemzetünkhöz méltó értékrend című levelében a magyar kormány elmúlt 12 évének „páratlan eredményeiről” írt, miközben óva intett attól, hogy bárki is az ellenzékre szavazzon. A levelet a püspök a Facebook-oldalán, valamint az egyik egyházi honlapon is publikálta.

Ebben először megköszönte az állampolgárságot és az ezzel járó szavazati jogot Orbán Viktornak és kormányának, majd azzal folytatta, hogy a kormány sikerrel fékezte meg „az Európai Parlament megvesztegetett bürokratáit”, a „baloldalról oldalgó szélhámosokat” és a „belső megosztó” hazaárulókat, sőt még a koronavírus-járványt is. Ezután pedig tett egy olyan kijelentést, amelyben Soros Györgyre és Márki-Zay Péterre utalt. 

Nem kell több sorscsapás új sorosok hazárdjátéka szerint, és márkásnak hazudott zajoknak sem hihetünk

– írta a püspök a levélben, majd arra buzdított mindenkit, hogy regisztráljanak és szavazzanak április 3-án, miközben a Fidesz kampányszlogenjét idézte. „Állítsuk ki a szavazólapokat helyesen, ha valamit nem tudunk, kérdezzük meg akár lelkészeinket is. Nemzetünk ígérete az, hogy előre fog haladni és nem hátra!”. 

Ez akkor is így lesz, ha sajnos még mindig maradnak néhányan a hátra lépegetők szégyenteljes táborában

– zárta levelét. 

Egyházkerület: nem kampányoltunk

Az RTL Híradó megkérdezte az érintett egyházkerületet a levélről és arról, hogy ezek szerint akkor a kormánypártokat támogatják-e. Válaszukban azt írták: nem a Fidesz mellett kampányoltak, és a hívek lelkiismeretére bízzák, kire szavaznak. A püspök mindössze arra biztatta a híveket, hogy éljenek választójogukkal, ezt több lelkipásztoruk is megteszi a templomokban – válaszolta az egyházkerület. 

Korábban már előfordult, hogy katolikus papok templomokban kampányoltak a kormánypártok mellett. Beer Miklós római katolikus pap, nyugalmazott megyéspüspök 2018-ban azt mondta, hogy ez hiba.

Amikor egy pap elkötelezi magát egy politikai párt mellett, akkor ez egy kicsit azt is jelzi, hogy csak annak a pártnak a szimpatizánsait tekinti híveinek, és ez nagyon nagy hiba

– fogalmazott akkor. 

Mindeközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nemrég 43 polgármester is biztatta az embereket arra, hogy szavazzanak a Fideszre.

(rtl.hu)

(Borítókép:  Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke 2021. szeptember 14-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok