Index Vakbarát Hírportál

Macron nagyon igyekezett, Putyin csak annyit válaszolt: érzékeli a befektetett energiát

2022. február 7., hétfő 20:32 | aznap frissítve

Moszkvában találkozott Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin. A felek egyetértettek abban, hogy fontos Európa biztonsága.

Emmanuel Macron francia elnök most először tárgyalt szemtől szembe Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután a hetekben több telefonbeszélgetést is megejtett a két vezető. Macron elmondta, hogy mediátorként járna el az orosz–ukrán-konfliktusban. 

A francia elnök elmondása szerint építő beszélgetést szeretne folytatni, ami segít megakadályozni egy esetleges háborút, és felépíti az Európa és Oroszország közötti bizalmat. Ehhez Putyin annyit fűzött, hogy osztja Franciaország érdekeit, ami egy biztonságos Európát követel. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hozzátette:  

Érzékelem, hogy mekkora energiát öl bele Franciaország és az itt jelen lévő elnök abba, hogy segítsen csillapítani a jelenlegi krízishelyzetet. 

A találkozó előtt egyébként a francia elnök kijelentette: meglehetősen optimista, azonban nem hisz a spontán csodákban. Szerinte rövid távon nem lehet bizonyos dolgokat megoldani, úgy gondolja, nem léteznek rövid távú győzelmek. Az utóbbit Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is alátámasztotta, aki szerint a helyzet túl bonyolult ahhoz, hogy egy találkozó során döntő áttörésekre számítsunk.

Az orosz elnök egyébként most sem okozott csalódást: az Orbán Viktorral való találkozáshoz hasonlóan most is egy gigantikus méretű tárgyalóasztalhoz ültette a meghívottat. 

(via reuters.com

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron 2022. február 7-én. Fotó: Sputnik / Kremlin / Reuters)

Rovatok