Index Vakbarát Hírportál

Extrém bombaciklon tart Izland felé

2022. február 7., hétfő 10:37

Extrém erősségű bombaciklon alakul ki, és hoz 200 kilométer per órás szelet Izlandra. A ciklon ezt követően Északnyugat-Európa felé veszi az irányt.

Bombaciklonnak akkor nevezünk egy ciklont, ha 24 óra alatt a légnyomás legalább 24 hektopascalt (hPa) csökken. Ez rendkívül gyors légnyomáscsökkenés, és extrém gyors ciklonképződést jelent. 

Az izlandi bombaciklonnak 48 óra alatt 70hPa-os csökkenést mutattak a modellszámítások, és a ciklon középpontjában a légnyomás akár 930 HPa alá is csökkenhet. Ez a bombaciklon azért is extrém, mert a légnyomáscsökkenésnek ez az üteme a duplája a bombaciklonléptékhez képest.

A gyors ciklonképződést a meleg, nedvességben gazdag levegő, valamint a poláris örvény hideg, sarkvidéki eredetű levegőjének találkozása eredményezi. 

Az alacsony légnyomás, illetve a légnyomás gyors zuhanása hurrikánerősségű szeleket hozhat, ami szokatlan ebben a térségben. A modellszámítások szerint a legerősebb széllökések elérhetik a 200 km/h-s sebességet – írja az Esőtánc

Az orkánerejű szelet erős havazás is kíséri, ezért az ország nagy részére vörös szintű figyelmeztetést adtak ki.

A mai napra eltörölték az iskolai oktatást az extrém időjárás miatt, de az általános iskolákban minimális felügyeletet ellátnak. Az Izlandi Egyetem körlevélben szólította fel a hallgatóit, hogy ne menjenek be az egyetemre, mert minden tanórát töröltek.

A most kialakuló bombaciklon annak köszönhető, hogy a trópusi eredetű Landon ciklon maradványai, ami komoly havazásokat hozott Északkelet-Amerikában és Kanadában, észak felé tartanak, ahol találkoznak a poláris örvény egy szokatlanul délre ereszkedő nyúlványával.

Izlandon egyébként nem ez az első szélrekord, mivel 1995-ben 267 kilométer per órát regisztrált a szélmérő.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok