Index Vakbarát Hírportál

Választási csalással győzték volna le az „ellenzéki” orangutánt Szibériában

2022. február 7., hétfő 19:21

Hatalmas port kavart a szibériai Novoszibirszkben, hogy nem érvényesült a népakarat, pedig a voksolók döntése egyértelmű volt. A helyiek kampányt indítottak Batu, az állatkert egyik legnépszerűbb, esőerdei származású lakójának támogatásáért, hogy ő képviselhesse Oroszország egyik legnagyobb városát. A hatóságok azonban Silkát akarják győztesként látni, és a kritikusok szerint ezért csaltak a szavazatokkal Batu kárára. 

A választást a novoszibirszki önkormányzat internetes felületén hirdették meg, és február hetediken zárták a digitális urnákat.

Néhány napja már egyértelműen Batu vezette a kabalaságért folytatott versenyt, a szavazatok 39,41 százalékát tudhatta magáénak.

Ő a legokosabb jelölt, személyével tisztelettel adózhatnánk a város tudományos tevékenységeinek és egyetemeinek, hiszen (Batu) éles eszű, vidám, karakteres, szeret a takarójába bugyolálva lenni és abban járkálni, pont, mint a legtöbb szibériai az év nagy részében

– magyarázta Alina Aiv helyi újságíró, hogy miért vált önkéntes aktivistává Batu választási győzelme érdekében. 

A novoszibirszki önkormányzati képviselők azonban hüledeznek. Hogyan válhat egy orangután Novoszibirszk jelképévé? – tették fel többen a kérdést. 

Mert hát Batu egy orangután, ezért is tűnik ki vetélytársai, név szerint Silka, a jegesmedvebocs, Ajsa, a vadmacska, Max, az amuri tigris és Szajan, a hópárduc közül. 

Ahogy közeledett a választás vége, úgy nőtt a szavazásban részt vevők aránya, ami felkeltette a gyanút a hatalom bírálóiban. 

Nem fogadják el a választási eredményt

Február 6-án hat óra leforgása alatt az orangután ellen leadott voksok száma mintegy 25 ezerrel megugrott, pedig az ezt az időszakot felölelő hétvégén az online szavazás reális látogatóinak száma csupán kétezerrel emelkedett.

Február 7-én azonban, miután lezárták a szavazást, mégis Batu jött ki győztesként a mintegy 133 ezer voks 39,39 százalékával. A második helyet a hópárduc zsebelte be – szegény medvebocs teljesen elvérzett a versenyen. 

Az eredményt azonban az önkormányzat nem akarja elfogadni. A város polgármester-helyettese szerint a választást „politikai összetevők” és „szervezett csoportok” befolyásolták, így maga az állatkert kéri azt, hogy érvénytelenítsék a választási eredményt. 

Az önkormányzat nemtetszése érthető lenne abból a szempontból, ha a polgármester a  Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött álló kormánypárt, az Egységes Oroszország színeiben politizálna, a tömörülésnek ugyanis a jegesmedve a jelképe. A polgármester azonban az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) képviselője. És hát a sarló és kalapács nem divatos mostanság mint kabala.

A Taiga.info tudomása szerint „az elnöki adminisztráció komolyan foglalkozott a kabala sorsával”, és Novoszibirszk polgármesteri hivatala „sürgős kérést” kapott fentről, hogy akadályozzák meg az orangután győzelmét.

(BBC / The Insider)

(Borítókép:  Anup Shah / Getty Images Hungary)

Rovatok