Index Vakbarát Hírportál

A miniszterelnök veszi át a lengyel pénzügyminisztérium vezetését

2022. február 8., kedd 06:30

Tadeusz Koscinski a személyi jövedelemadó változtatásaiba bukott bele. A miniszterhelyettesek is menni fognak, az új tárcavezető kinevezéséig Mateusz Morawiecki kormányfő fogja irányítani a minisztériumot.

Benyújtotta lemondását Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter, az új tárcavezető kinevezéséig Mateusz Morawiecki kormányfő fogja irányítani a minisztériumot – közölte Piotr Müller kormányszóvivő a Twitter-fiókján. A kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője, Anita Czerwinska közölte: a pártvezetés a hétfői ülésén jóváhagyta a pénzügyminiszter döntését.

Czerwinska a sajtóértekezletén az év elején Lengyelországban életbe lépett új, elsősorban a személyi jövedelemadót érintő „szabályok hiányosságaira”, egyes hibás számításokra utalt, és megjegyezte, a miniszter lemondása az általa az adóreform ügyében vállalt politikai felelősséggel függ össze.

A PiS szóvivője jelezte, hogy az új pénzügyminiszter kinevezését követően leváltások várhatók a tárca miniszterhelyettesi posztjain is.

A lengyel adófizetők számára kedvezőnek bejelentett, az eddigi gyakorlatban azonban számos esetben, például a pedagógusok, a rendvédelmisek körében adóterhek növekedését hozó reform miatt Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a PiS elnöke a múlt héten helyezte kilátásba a személyi következtetések levonását a kormány soraiban.

Rovatok