Index Vakbarát Hírportál

Németország lakosságának kétharmada támogatja az általános oltási kötelezettséget

2022. február 8., kedd 10:06

A Forsa közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a német állampolgárok kétharmada, azaz 66 százaléka támogatja az általános oltási kötelezettséget Németországban. A német lakosság pártpreferenciák alapján vizsgált hozzáállása is meghatározhatja az általános oltási kötelezettség bevezetésének támogatását.

Pártok közötti megoszlás

Míg az ország lakosságának 66 százaléka támogatja a koronavírus-járvány idézte kötelező oltás bevezetését, addig a lakosság 29 százaléka nyíltan elutasítja azt – írja a Die Welt.

A kötelező oltás támogatottsága pártszimpátia szempontok alapján a Szociáldemokraták (SPD) körében a legmagasabb.

A párt támogatóinak 81 százaléka egyetért a kötelező védőoltással.

A Zöldek (Grüne) pártfogóinak 74 százaléka támogatja, míg a Kereszténydemokraták (CDU/CSU) szavazói körében 72 százalékos az elfogadottság. A Szabaddemokraták (FDP) és a Baloldal (Die Linke) szavazóinak körében 58 és 55 százalékos az oltás kötelezővé tételének elfogadása.

Ezzel szemben a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) szavazóinak 

83 százaléka teljes mértékben ellenzi az oltás kötelező felvételét.

Lesz-e kötelező oltás?

Két héttel ezelőtt a német hárompárti koalíció azt a javaslatot tette, hogy a kötelező védőoltást nem a teljes lakosságra vetítve terjesztik ki, hanem csupán az 50 év felettiekre. A Forsa felméréséből kitűnik, hogy

a megkérdezettek 36 százaléka ért egyet ezzel a lehetőséggel.

A korosztályok közötti megoszlás azonban érdekes számokat mutat: míg az 55 év felettiek többsége abszolút támogatja, illetve támogatná a kötelező védőoltás bevezetését, addig a náluk jóval fiatalabbak, főként a 18 és 24 év közöttiek közel fele elutasítja, vagy elutasítaná a vakcinálás kötelezését.

A felmérés szerint a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány végül bevezeti a kötelező védőoltást, bár az előző heti adatok alapján ez a szám még 42 százalékot mutatott. A válaszadók 59 százaléka nem hiszi, hogy bármikor is bevezetik a vírus elleni oltás kötelezettségét.

Járványkezelés

Karl Lauterbach (SPD) egészségügyi miniszter járványkezelési módszerével

a megkérdezettek 49 százaléka kevésbé vagy egyáltalán nincs megelégedve.

Ennek ellenére a németek 47 százaléka egyetért Lauterbach módszereivel.

A lakosság pártpolitikai szempontból ebben is megoszló képet mutat: az SPD és a Zöldek szavazói támogatják az egészségügyi miniszter járványkezelési munkáját, míg a koalíció harmadik tagja, az FDP szimpatizánsai kevésbé vagy egyáltalán nem elégedettek vele.

(Borítókép: Federico Gambarini / picture alliance via Getty Images)

Rovatok