Index Vakbarát Hírportál

Moszkva finoman beszólt Macronnak, hogy ne bízza el magát Ukrajna ügyében

2022. február 8., kedd 17:27

A francia államfő azt mondta kijevi tárgyalásai előtt, hogy előző nap biztosítékot kapott Putyin elnöktől, hogy az ukrán határnál nem fog tovább romlani a helyzet. A kijelentést orosz részről nem erősítették meg.

A francia elnök utazó diplomataként töltötte a hét első két napját. Hétfőn Moszkvában Putyin elnökkel folytatott maratoni, majdnem hatórás egyeztetést, ami után kedden már Kijevben kezdett tárgyalásokat Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Mielőtt asztalhoz ültek volna, Emmanuel Macron újságírók előtt azt mondta, hogy most van lehetőség arra, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások kimozduljanak a holtpontról, és lát konkrét javaslatokat is a feszültség enyhítésére – idézte szavait a BBC.

Egyben elismerte, hogy most a minszki megállapodások jelentik az egyetlen módot a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására és a fenntartható béke elérésére. A francia államfő azt mondta, hogy a kérdést megvitatta előző nap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Szavai szerint Putyin biztosította őt afelől, hogy Moszkvának szándékában áll a minszki megállapodások végrehajtása. 

Hozzátette, hogy Zelenszkij is ugyanerről biztosította őt. „Nekem úgy tűnik, hogy ma ez az egyetlen út, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a tartós béke felé haladjunk” – mondta.  Macron szerint a minszki megállapodások eszközként szolgálnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelmére. Hangsúlyozta, hogy minden érintett félnek teljesítenie kell a megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

Közben reagált Moszkva

Moszkva nem utasítja el eleve Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, és készen áll majd erre, ha ez segít átvágni a délkelet-ukrajnai helyzet gordiuszi csomóját. Erről a Kreml szóvivője beszélt, aki szerint egy ilyen találkozó esetében először meg kell határozni, hogy milyen célt szolgál és milyen eredményt várnak tőle.

Dmitrij Peszkov egyben cáfolta a Financial Times című brit lap értesülését, miszerint Putyin és Emmanuel Macron francia elnök között alku született az Ukrajna körüli feszültség csökkentéséről. A szóvivő szerint „lehetetlen” lett volna Moszkvának és Párizsnak megállapodnia az ügyben, mert a NATO-ban nem Franciaországé a vezető szerep.

Ukrajna esetleges semlegessé válásával kapcsolatban azt mondta, hogy ez Kijev álláspontjától függ, és korai még erről beszélni. Rámutatott, hogy az ukrán alkotmány és az ország doktrinális dokumentumai éppen ennek az ellenkezőjéről szólnak. Párizs illetékességébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Macron a Putyinnal folytatott hétfői tárgyalások során felvetette-e Ukrajna „finlandizálódásának” – Finnország mintája alapján semleges állammá alakításának – gondolatát.

Macron kezdeményezéseivel kapcsolatban a francia félhez kell fordulni, nem hozzánk. És persze még mindig minden magától Kijevtől függ. Miért beszélnénk most erről? Várjuk meg, hogy mi történik Macron tárgyalásain Kijevben 

– hangoztatta. Peszkov emlékeztetett Putyin szavaira, miszerint Macron több elképzelése reális alap lehet az ukrajnai rendezésért teendő közös lépésekhez. Megjegyezte, hogy az orosz és a francia elnök megállapodott: Macron kijevi látogatását követően telefonon beszélnek majd. Fontosnak nevezte az Ukrajna körül létrejött feszültség csökkentését, amelynek további növekedéséért azokat a nyugati országokat okolta, amelyek katonákat és hadfelszerelést küldenek az Oroszországgal szomszédos országba.

Peszkov szerint az Oroszország által igényelt jogi biztonsági garanciák ügye nyitott és a legfontosabb kérdés marad, és Moszkva nem érzi úgy, hogy a Nyugat hajlandó lenne figyelembe venni az aggályait. Mint mondta, egyelőre nem kitapinthatók a kérdés megoldásának útjai.

(Borítókép: Emmanuel Macron és Volodimir Zelenszkij 2022. február 8-án. Fotó: Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP) 

Rovatok