Index Vakbarát Hírportál

Fellebbez a varsói kormány a 45 millió eurós bírság ellen

2022. február 8., kedd 21:15

Fellebbezést nyújt be a lengyel kormány a Turów bánya ügyében Varsóra kiszabott bírság miatt. A lengyel kormányszóvivő szerint a döntés teljesen alaptalan.

A varsói kormány fellebbezést nyújt be az Európai Bizottság (EB) döntése ellen, hogy a Lengyelországnak járó uniós forrásokból kell levonni a Turów bánya ügyében Varsóra kiszabott bírságot – jelentette be kedden Piotr Müller kormányszóvivő.

Piotr Müller az EB szóvivőjének aznapi bejelentésére reagált, miszerint az Európai Unió Bírósága által kiszabott bírságot a Lengyelországnak járó uniós forrásokból vonják le, mivel Varsó nem tett eleget a Turów bánya ügyében hozott határozatában foglaltaknak.

A Turów bánya ügyében a lengyel kormánynak kötelessége volt, hogy biztosítsa az ország energiabiztonságát 

– idézte Piotr Müller szavait az MTI.

A varsói kormány álláspontját Müller rendkívül fontosnak nevezte, azokkal a „geopolitikai fenyegetésekkel” összefüggésben is, amelyek Oroszország részéről érik a közép- és kelet-európai térséget.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az EU Bírósága által tavaly Turów ügyében hozott, a bírság kifizetését elrendelő döntés jogilag és a tényeket is tekintve alaptalan, túlmutat az uniós alapszerződéseken, és sérti az azokban rögzített, energiabiztonságot garantáló előírásokat. Didier Reynders, az EB jogállamiságért felelős biztosa azonban egyetért a döntéssel, mert – mint mondta – ha a Bizottság nem így tesz, „többé senki sem fogja befizetni a bírságokat”.

Varsó minden lehetséges jogi eszközt felhasználva fellebbezni fog az Európai Bizottság levonást illető döntése ellen. Annál is inkább, mert a lengyel és a cseh kormány már megállapodott

– utalt Piotr Müller a két ország múlt héten született egyezségére, amelynek értelmében Prága vissza is vonta az EU Bíróságától a Varsó elleni keresetet.

Az uniós bíróság szeptemberben napi 500 ezer euró, az EB-nek kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért nem szüntette be a lignitkitermelést a cseh–lengyel-határ mellett fekvő Turów bányában. A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kellett volna fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének tavaly májusban közzétett, bányászatot megtiltó határozatához.

A múlt heti lengyel–cseh-megállapodás értelmében viszont a bánya tovább működhet, Varsó pedig 45 millió eurós kártérítést folyósított a cseheknek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a megállapodás aláírása után már jelezte, hogy Varsó fellebbez az uniós szerveknél a kiszabott bírság ellen.

A prágai kormány tavaly tett panaszt Lengyelország ellen az Európai Bizottságnál, arra hivatkozva, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A testület ezután az uniós bíróság elé vitte az ügyet, mondván, Lengyelország megsértette az uniós előírásokat.

Rovatok