Index Vakbarát Hírportál

Most már biztos, hogy a robotok átveszik a hatalmat a raktárak fölött

2022. február 9., szerda 11:28

A logisztikai szektort már ellepték a robotok, viszont az automatizálás miatt az e-kereskedelemben továbbra is bővülni fog a munkahelyek száma.

Az Amazon már egy évtizeddel ezelőtt elkezdett robotokat gyártani, hogy azok a logisztikai műveleteket elvégezzék a cég raktáraiban. Ezzel rengeteg pénzt és időt takarítottak meg. Az Amazonnak már 350 ezer robotja van, azonban ez a mennyiség a közeljövőben már nem lesz elég ahhoz, hogy kiszolgálja a világszerte növekvő igényeket.

A robotika fejlődése, valamint a növekvő bérek és a munkaerőhiány vízválasztót jelent a logisztikában. A sok robot ellenére ugyanakkor a 2021-es karácsonyi időszakban a legtöbb cégnek így is alkalmaznia kellett ideiglenesen emberi munkaerőt. Az Amazonnak körülbelül 150 ezer további dolgozóra volt szüksége, akiknek egyenként

akár 3000 dolláros aláírási bónuszt is ajánlott.

A szektorban jelen lévő munkaerőhiány hosszú távú következményeit ugyanakkor így összegzi a McKinsey új kutatása:

A raktározás automatizálása már nemcsak jó, hanem elengedhetetlen is a fenntartható növekedéshez.

A cég előrejelzései alapján a raktár-automatizálás piaca 2030-ig 23 százalékkal, azaz több mint 50 milliárd dollárral bővülhet.

Az egyik raktározásnál használt robot a 600 Series nevet viseli. Tim Steiner, az Ocado Group vezérigazgatója szerint ez a szerkezet mindent megváltoztat. A 600 Series furcsa kinézetű, olyan, mint egy csontváz részeiből készült kerekes doboz. Ennek oka az, hogy alkatrészeinek több mint felét 3D-s nyomtatással állították elő. Ennek eredményeként a 600 Series súlya ötöde a vállalat korábbi robotjainak, ami mozgékonyabbá teszi, és kevésbé terheli meg az akkumulátort.

Ma az Amazon hatékonyabb robotokat is fejleszt. Eredeti gépei Kivas néven váltak ismertté, a Kiva Systems után, amely az őket gyártó massachusettsi vállalat volt. 2012-ben azonban az Amazon megvásárolta a céget 775 millió dollárért, és később Amazon Roboticsra keresztelte át azt.

2014-ben két francia mérnök – Roman Moulin és Renaud Heitz – viszont úgy döntött, hogy létrehozza az Exotecet, amellyel az Amazon riválisai akartak lenni. A cég kifejlesztett egy háromdimenziós rendszert, amely a Skypod néven ismert robotokat alkalmazta. A Kivashoz képest az eltérés az volt, hogy a polcok mozgatása helyett a Skypod föl tudott mászni a magasabban lévő polcokig is.

Ez úgy néz ki, hogy a robot kivesz egy ládát, lemászik vele, és elszállítja a csomagot a felvevőpontra.

Ezek a robotok ugyanakkor a gyors mozgásuk miatt képesek sérüléseket okozni, ezért zárt területen belül kell működniük. Egyes robotokat azonban úgy terveztek, hogy együtt dolgozzanak az emberekkel a raktárakban. Gyakran szállítanak termékeket azoktól a munkásoktól, akik árukat vesznek le a polcokról és a raklapokról olyanokhoz, akik zsákokba és dobozokba pakolják azokat.

Habár a logisztikában egyre kisebb szükség lesz emberi munkaerőre, más foglalkozások előtérbe kerülhetnek. Kezdetben valakinek össze kell szerelnie ezeket az új robotokat. Az Amazon Robotics új gyára több mint 200 munkahelyet hoz létre ezzel kapcsolatosan. Mivel a logisztika hatékonyabbá válik a nagyobb automatizálás révén, és az online vállalkozások is növekednek, az e-kereskedelemben lévő munkahelyek száma várhatóan továbbra is bővülni fog.

(via Economist)

(Borítókép: A Kiva robotok árutartókat mozgatnak. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok