Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna szankciókkal válaszolna Lukasenka fenyegetésére

2022. február 9., szerda 17:49 | aznap frissítve

Betiltásra betiltással felelnek.

Ukrajna kereskedelmi szankciókkal válaszolhat Belarusz ellen, ha Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök leállítja Ukrajna olaj- és áramellátását – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök. Emlékeztetett: az Ukrajna és Belarusz közötti kereskedelmi forgalom hatmilliárd dollár, ezért az esetleges szankciókkal sokat veszíthetnek.

Ha valaki a kőkorszakba vágyik, segíthetünk. Ha Belarusz betilt valamit, Ukrajna is betilt valamit. A politikusok döntenek, de sajnos az emberek szenvednek

– idézte Volodimir Zelenszkijt a Liga.net.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök február 6-án kijelentette, hogy Belarusz nem látja el Ukrajnát üzemanyaggal, kenőanyaggal és elektromos árammal, ha Oroszországgal továbbra sem tudja rendezni az egyre éleződő konfliktust.

Az ukrán benzinpiac felét az import teszi ki, amelynek 80 százaléka Belaruszból származik. A gázolajtól való függés is jelentős: 2021-ben a Belaruszból Ukrajnába irányuló gázolajimport a teljes piac 42 százalékát tette ki.

Ukrajna 2021 novemberétől újraindította a villamos energia importját Belaruszból. Az utolsó héten, január 31. és február 6. között 119,4 millió kilowattóra mennyiséget kapott az ukrán energiahálózat.

Rovatok