Index Vakbarát Hírportál

Napirendre tűzik a jogállamisági mechanizmust az Európai Parlamentben

2022. február 9., szerda 08:47 | aznap frissítve

Az EUrologus értesülése szerint nem sokkal az Európai Bíróság jövő szerdai ítélethirdetése után napirendre tűzik a jogállamisági mechanizmus ügyét az Európai Parlament plenáris ülésén.

A hvg.hu-n megjelent cikkben azt írják: az Európia Unió Bírósága február 16-án délelőtt mondja ki a döntését abban a perben, amelyet a magyar és a lengyel kormány indított. A két tagállam azt kéri, hogy a bíróság mondja ki az uniós joggal ellentétesnek a jogszabályt.

Az EUrologus emlékeztet rá: a jogállamisági mechanizmus lényege, hogy ha egy adott államban az Európai Unió pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek – sérülnek a demokratikus normák –, akkor az uniós forrásokat fel lehet függeszteni, vissza lehet vonni, illetve csökkenteni lehet a tagállamnak járó támogatást addig, amíg a jogsértő állapot fennáll.

Az EUrologus információit megerősítette Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. A politikus szerint Orbán Viktor „sikertelenül és hazug blöffel” próbálta annak idején megakadályozni a jogállami mechanizmus elindítását. Ugyanakkor Ujhelyi István azt is hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél előbb hozzájusson a neki járó forrásokhoz, ehhez azonban helyre kell állítani a bizalmat, vissza kell állítani a jogállamisági kereteket.

Tavaly decemberben az Európai Unió Bíróságának fő tanácsnoka közölte: nem áll ellentétben az Európai Unió jogrendjével, hogy jogállamisági feltételek teljesítéséhez kössék a tagországoknak járó támogatások kifizetését.

Az ellenzék akkor ezt úgy értékelte, hogy egy „újabb pofon Orbánéknak”. Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán azonban azt írta: a magyar kormány kitart álláspontja mellett és bízik abban, hogy a Bíróság kizárólag a jogi érvekre és a józan észre alapozza majd ítéletét, nem követi a fő tanácsnok téves érvelését. „Nemet mondunk a jogállamisági zsarolásra” – tette hozzá a tárcavezető.

(via EUrologus/hvg.hu)

(Borítókép: Az Európai Parlament plenáris ülése 2022. január 27-én Brüsszelben. Fotó: JOHN THYS / AFP)

Rovatok