Index Vakbarát Hírportál

Furcsa betegséggel tért haza egy család Afrikából

2022. február 10., csütörtök 07:17

Két olyan esetet is azonosítottak, amely az ebolához hasonló tüneteket produkál, egy harmadik személy pedig fertőzésgyanús. A betegségre az országban összesen 11 esetben bukkantak rá, a legutóbbit 2009-ben azonosították.

Mindhárom eset egy családhoz tartozik, amely nemrég tért vissza Nyugat-Afrikából. Az ebolához hasonló tüneteket produkáló vírus a Lassa-láz, amelyet főként egerek és patkányok terjesztenek, a vizeletükkel vagy ürülékükkel szennyezett élelmiszerrel vagy tárggyal.

A fertőzöttek csaknem negyedénél átmeneti süketség jelentkezik, ami később vissza is térhet.

Az egyéb tünetek közé tartozik a fejfájás, torokfájás és hányás, valamint a száj- és orrvérzés, nőknél a vagina vérzése. A Lassa-láz nevét a nigériai Lassa városáról kapta, ahol elsőként azonosították a vírust 1969-ben. A betegség halálozási rátája 1 százalékos – közölte a DailyMail.

A fertőzés nehezen észlelhető, mivel a vírussal való érintkezés után a tünetek akár 7–21 nappal is jelentkezhetnek. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen esik át a betegségen. 

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége hangsúlyozza, hogy a Lassa-láz emberek között nehezen terjed, ezért a lakosságra nem jelenthet veszélyt. Majd hozzátették: nem találtak senkit, aki a szoros kontaktus miatt elkapta volna a kettő igazolt és az egy fertőzésgyanús esettől a fertőzést.

Rovatok