Index Vakbarát Hírportál

Ismét forrong Kazahsztán

2022. február 10., csütörtök 09:47

Más energetikai vállalatok dolgozóinak példáját követve sztrájkba lépett egy kazah olajipari társaság több száz alkalmazottja a nyugat-kazahsztáni Zsanaozen városban.

A dolgozók béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. Ugyancsak tüntet már napok óta a közeli atomerőmű csaknem ezer dolgozója a tartományi fővárosban, Aktauban. De más energetikai cégek, például a Total és a Planika munkásai is sztrájkot kezdtek előző héten hasonló követelésekkel.

A héten nők tucatjai gyűltek össze az aktaui önkormányzat épülete előtt, és a szociális támogatások bővítését követelték.

A tiltakozók eltorlaszolták a hivatal melletti főutcát, és csak másnap reggelre állt helyre a forgalom, miután a hatóságok ígéretet tettek kéréseik teljesítésére.

Szakértők szerint a Kaszpi-tenger partján fekvő Mangisztau tartomány az elmúlt években gyakran volt kiindulópontja az elégedetlenségnek a diktatórikus eszközökkel irányított közép-ázsiai országban. Januárban is itt kezdődtek azok a békés demonstrációk az emelkedő üzemanyagárak miatt, amelyek előbb országos kormányellenes tüntetésekké, majd később zavargásokká fajultak. 

A tüntetéseket végül erőszakkal oszlatták fel a rendfenntartók, köztük az Oroszország által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének csapatai, amelyeket Kaszim-Zsomart Tokajev elnök hívott be. A zavargásokban – hivatalos adatok szerint – 227 ember vesztette életét, köztük 19 rendfenntartó. Az áldozatok száma azonban valószínűleg ennél magasabb, mert a katonák és a rendőrök a végén már figyelmeztetés nélküli tűzparancsra kaptak engedélyt a kormánytól.

(szabadeuropa.hu)

(Borítókép: Tüntetők 2022. január 4-én Almatiban. Fotó: Abduaziz MADYAROV / AFP)

Rovatok