Index Vakbarát Hírportál

Rálőttek Líbia miniszterelnökére

2022. február 10., csütörtök 16:29

Líbia miniszterelnöke, Abdul Hamid Dbejbeh hazafelé tartott csütörtökön, amikor csupán órákkal a helyi választások vége előtt rálőtt egy férfi az autóra, amelyben ült. A merénylet Tripoli fővárosban történt. A miniszterelnök sértetlenül túlélte.

A csütörtöki támadás során, ahogy a merénylő lövöldözött a líbiai miniszterelnök autója felé, egy golyó átütötte a jármű első szélvédőjét, de senki nem sérült meg. Az Al Jazeera riportja szerint a helyi hatóságok a merényletet megbízásból történt akciónak tartják. A ballisztikai elemzés azt mutatja, hogy a lőszer, amely eltalálta az autót, feltehetőleg egy Kalasnyikov félautomata lőfegyverből származik.

Líbia vezető ügyésze elindított egy nyomozást, és úgy véli, az akció feltehetően politikai indíttatású, és valószínűleg abból a célból történt, hogy sokan szeretnék átvenni a miniszterelnök pozícióját. Dbejbehet még márciusban nevezte ki az ENSZ a Nemzeti Összetartozás Kormánya (GNU) élére, és azt a feladatot kapta, hogy vezesse az országot a választások végéig, azzal a feltétellel, hogy ő maga nem indul rajta. Novemberben – bár ő maga valóban nem indult – egy jelöltet mégis megnevezett, amit sokan a vetélytársak közül szabálytalannak tartottak.

A miniszterelnök kijelentette, hogy kizárólag egy megválasztott kormánynak hajlandó átadni a hatalmat, és nem enged az erőszaknak, sem semmilyen követelésnek. Az ENSZ és a GNU számos képviselője arra kérték Dbejbehet, hogy maradjon elnök, amíg nem történik meg az új kormány választása. A szavazás lezárását elnapolták, pontos dátumot még nem tűztek ki.

Líbia vezetőségéből többen is úgy vélik, hogy a csütörtöki merénylet csúf foltot ejtett az ország becsületén és megkérdőjelezhetővé teszi a helyi biztonsági intézkedések hatékonyságát, mivel magát a miniszterelnököt nem voltak képesek megfelelő biztonságban tartani.

(Borítókép: Abdul Hamid Dbejbeh líbiai miniszterelnök sajtótájékoztatót tart 2021. május 31-én. Fotó: Gregorio Borgia / POOL / AFP)

Rovatok