Index Vakbarát Hírportál

Támogatná a náci párt megalakítását egy youtuber

2022. február 10., csütörtök 08:46

Képviselőkkel készült interjújában azt állította, hogy ha valaki zsidóellenes akar lenni, akkor szerinte joga van hozzá. Később azt mondta, részeg volt.

Heves vitát robbantott ki Brazíliában egy youtuber, aki az egyik népszerű műsorban jelezte: támogatná náci párt megalakítását az országban. Az ügyészség bejelentette, hogy a nácizmus feltételezett védelmezése miatt nyomozást indított az ügyben, írta meg az MTI. 

Kellene olyan náci párt, amelyet elismer a törvény

– jelentette ki brazil képviselőkkel készített interjújában Bruno Aiub. Aiub készíti a Flow podcastet, amelynek 3,6 millió feliratkozója van a YouTube-on és egymillió a Twitchen.

A műsorban azt is kijelentette, hogy a radikális baloldalnak sokkal több tere van, mint a radikális jobboldalnak, és a náci párt létjogosultsága mellett érvelt.

A műsorvezető azt állította, részeg volt

Ha valaki zsidóellenes akar lenni, szerintem joga van hozzá

– tette hozzá a műsorvezető, aki később bocsánatot kért, és azt mondta: részeg volt, amikor ezeket a megjegyzéseket tette.

A műsorról készült felvételt eltávolították a közösségi oldalakról és az Estudio Flow nevű produkciós cég kedden közölte, hogy elbocsátotta a műsorvezetőt.

A 31 éves Bruno Aiub kijelentéseit számos zsidó szervezet és brazil politikus és közéleti személyiség bírálta.

A gyűlöletbeszéd és a gyűlöletbeszéd védelme szörnyű következményekkel jár az emberiségre nézve, és erre a nácizmus a legjobb történelmi bizonyíték

– reagált a Brazíliai Izraelita Konföderáció.

Ilyen esetekre nem vonatkozik a szabad véleménynyilvánítás joga

A nácizmus védelmezése nem egyenlő a szabad véleménynyilvánítással, reagált Németország brazíliai nagykövete, Heiko Thoms a Twitteren.

A nácizmus védelmezése tiszteletlenség a rezsim áldozatainak és túlélőinek emlékével szemben, és figyelmen kívül hagyja az általa okozott borzalmakat

– tette hozzá a diplomata.

A brazíliai ügyészség közleményben tájékoztatott arról, hogy a nácizmus feltételezett védelmezése miatt vizsgálja az ügyet. A nyomozás az egyik meghívott vendég, a magát centristaként azonosító Podemos pártot képviselő Kim Kataguiri parlamenti képviselő kijelentéseit is vizsgálja. Kataguiri azt mondta:

Németország hibát követett el a náci párt kriminalizálásával.

Rovatok