Index Vakbarát Hírportál

A Minecraftban robbantott egy 16 éves orosz fiú, öt év börtönbüntetést kapott

2022. február 10., csütörtök 14:18

Ötéves börtönbüntetésre ítélt Oroszországban a katonai bíróság egy 16 éves fiatalt, aki a vád szerint terrorcselekményt készített elő – közölte csütörtökön az Agora jogvédő szervezet.

Nyikita Uvarovot két évvel ezelőtt, még 14 évesen vették őrizetbe két hasonló korú társával együtt. A gyerekek ellen először amiatt indult eljárás, hogy egy korábban robbanószerkezet készítésének gyanújával őrizetbe vett férfit, Azat Miftahovot támogató röplapokat terjesztettek.

Miftahov – több társával együtt – 2018 januárjában kalapáccsal betörte az Egységes Oroszország nevű kormánypárt egyik moszkvai irodájának ablakait, és füstgránátot dobott be a helyiségbe. A férfit 2021-ben garázdaság vádjával hat év börtönre ítélték. A Miftahov-ügynek már a kezdetektől fogva nagy visszhangja volt Oroszországban, a diákok is emiatt indítottak kampányt a vádlottak támogatására.

Uvarov és társai telefonján olyan levelezést találtak, amelyben a diákok egyebek mellett leírták, hogy a Minecraft nevű számítógépes játékban felépítették az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épületét, és azt tervezték, hogy viccből felrobbantják. A nyomozás során a hatóságok olyan videofelvételeket is találtak, amelyeken a kiskorúak elhagyatott épületekben tüzet raknak és tűzijátékokat robbantanak.

Ezekre hivatkozva vádat emeltek ellenük, a hatóságok szerint ugyanis terroristacselekedet végrehajtását célzó kiképzésben vettek részt.

Az ügyben két fiatal vádlottat felmentettek, mivel ők bűnösnek vallották magukat, és feltehetően együttműködtek a nyomozókkal. Nyikita Uvarov – akire az ügyészség kilencéves börtön kiszabását kérte  ártatlannak vallotta magát. Kitalációnak nevezte, hogy bárkinek a való életben történő felrobbantásáról levelezett volna, és azt állította, hogy tiszta lelkiismerettel tölti le büntetését.

(MTI)

Rovatok