Index Vakbarát Hírportál

Ukrán tábornok az oroszoknak: Ha támadtok, az nem séta lesz a parkban

2022. február 10., csütörtök 15:46 | aznap frissítve

Olekszandr Szirszkij szerint Oroszországnak nem lesz könnyű dolga, ha az invázió mellett dönt.

„Bízom az ukrán katonákban. Bízom a fegyveres erőkben, és hiszek a győzelmünkben” – szögezte le az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, utalva egy esetleges orosz invázióra Ukrajna ellen. 

Olekszandr Szirszkij tábornok annak okán erősítette meg az ukrán haderő elszántságát, hogy maguk is hadgyakorlatba kezdtek Ukrajna északi területein, válaszlépésként arra, hogy kezdetét vette a nagyszabásúorosz–belorusz katonai manőverezés.

Az ukrán fegyveresek eközben a városi hadviselést is gyakorolják. Látványos bemutató keretében mutatták meg egy lakatlan területen, hogy a megszállóknak nem lenne könnyű dolguk a lakott települések bevételével, még kevésbé a megtartásukkal.

Szirszkij tudatta azt is, hogy az ukrán szárazföldi erők Ukrajna déli részein tartandó gyakorlatokban egyebek közt a brit és amerikai fegyvereket tesztelik és a légi deszantosok elleni védekezésre erősítenek rá. 

Különböző médiumok különböző képeket festenek egy ukrajnai háború lehetőségéről, bár több szakértő nem tartja valószínűnek az invázió lehetőségét. Ha elfajulnának a dolgok, az egy inváziónál jóval kisebb mértékű összecsapás-sorozatban nyilvánulna meg, de megfigyelők szerint semmilyen konfliktus nem érdeke sem a Nyugatnak, sem Oroszországnak. A feszültségek keltése egyfajta hívószó a tárgyalóasztalhoz

Szirszkij feladata mindazonáltal felkészíteni a szárazföldi csapatokat minden eshetőségre. Nyilatkozatának üzenetértéke van: ha az oroszok és a belaruszok támadnak,

az az agresszorok számára „nem séta lesz a parkban”, és az ukrán föld minden egyes méteréért megküzdenek utolsó leheletükig. 

A tábornok hozzátette: tudomása szerint mintegy 140 ezer orosz katona (a szárazföldi, légi és haditengerészeti egységekkel együttvéve) van Ukrajna határai körül. Az amerikaiak korábban azt állították, hogy az ukrán főváros bevételéhez szükséges csapatszám hetven százaléka már a határoknál van.

(Sky News)

Rovatok