Index Vakbarát Hírportál

Szinte a vírusnál is fertőzőbb az új netes őrület, a szókirakós Wordle

2022. február 11., péntek 08:10

A Wordle manapság tarol, lépten-nyomon beleütközik az ember. Már Magyarországon is. A naponta egyszer játszható szókirakó az elmúlt hetekben vírusként fertőz sokakat. Pedig nem ma fejlesztették ki.

A Wordle elnevezése önmagában szójáték. Névadója Josh Wardle, egy New York-i szoftvermérnök, első változatát még 2013-ban írta meg, aztán a világjárvány idején leporolta barátjának, aki imád a szavakkal játszani. Eredeti változata csak egy weboldalon lelhető fel.

A szabályai rendkívül egyszerűek: hat próbálkozásból kell kitalálni az adott nap titkos, ötbetűs szavát. Az első sor kitöltése után a Wordle annyiban segít, hogy mely betűk szerepelnek – és ha igen, megfelelő helyen állnak-e a feladványban.

A játék ingyenes és reklámmentes. A cél a legkevesebb próbálkozással eljutni a megfejtésig, segítségként a mezők színe változik.

Ha például a keresett szó a JÁTÉK, a versenyző pedig az első sort a JOGAR szó beírásával kezdi, akkor a J betű mezője zöldre vált. Ez azt jelenti, hogy a rejtvény tartalmazza a J betűt, méghozzá a megfelelő helyen. Amennyiben a játékos az első sorba a TOJÁS szót pötyögi be, akkor a J és Á sárgára vált, ami arra utal, hogy a titkos szó ezt a két betűt tartalmazza ugyan, csak éppen nem állnak a megfelelő helyen. Minden olyan betű, amely nem szerepel a feladványban, szürkére változik.

Hát ennyi. A Wordle egyszerűsége miatt magával ragadó. Szinte mindenki számára.

I still don't get what wordle is and how it works pic.twitter.com/SP4sd6x8dw

— emilie * (@tomhollandsdaya) February 6, 2022

A Wordle koppintott és magyar változatai

Noha az alkotó azt állította, hogy a Wordle csak egy weboldalon játszható, és mobil változatát nem tervezi fejleszteni, mások ezt megtették helyette.

A hamis Wordle-alkalmazások elárasztották az Apple „alkalmazásboltját”, és a legtöbb közülük a letöltési listák élére került. Jóllehet az Apple közölte, hogy ezeket az alkalmazásokat eltávolította, változatlanul megtalálhatók ott, és a Google áruházában egyaránt.

Sőt, a Wordle magyarított változatából is készült már HÁROM.

A Szózat volt az első, nyílt forráskódú feladvány. „A magyar verzió tech. múzsája Vőfély Rozi, a programozói módosításokat pedig Danka Miklós végezte” – írták a szerzők, akik még a szólista forrását is közzétették. Az eredetitől abban különbözik – és ez bonyolítja a megfejtést –, hogy a több betűből álló magyar mássalhangzók (pl. ly vagy dzs) is alkalmazhatók a játék során.

Cikkünk megjelenése után várt elérhetővé a Szóról szóra, a szókirakó kreatívabb változata. 

A Szó reggelt! inkább hasonlít az eredeti Wordle-re, amely a színtévesztőket is segíti a megoldásban. A napi szófejtő hajnalonként frissül.

Ha valaki túl korán készül el a megoldással, és 23 órát kell várnia a következő feladatra, akkor egyesek szerint így érezheti magát:

who else feel the same?
#Wordle #Wordle232 #Wordle2 pic.twitter.com/dioxlNrWDY

— Gibin Joy (@piebyfour) February 6, 2022

Eredményhirdetés

A Wordle igazából november közepén kezdett terjedni, miután egy szoftveres, Andy Baio november 16-i blogjában megosztotta a szókirakó linkjét. A fejlesztő, Josh Wardle ezután megkönnyítette az eredmények megosztását a közösségi médiában. A Wordle attól kezdve megállíthatatlanul terjedt.

Megjelenése első napjaiban, november 1-jén például csupán kilencvenen játszották, két hónappal később pedig már 1,8 millió embert kötött le a játék.

A robbanásszerű népszerűségnövekedésben nem kis szerepet játszott a The Tonight Show műsorvezetője. Jimmy Fellon elismerte, hogy játékfüggő lett, és megkérdezte 51 millió követőjétől, hogy rajta kívül ki játszik még?

Who else is playing #Wordle? Addicted. pic.twitter.com/HJ7pt7WLmn

— jimmy fallon (@jimmyfallon) January 4, 2022

Az ő példáján látszik az eredményhirdetés is.

Az első szám azt jelenti, hogy a 199-es számú játékot fejtette meg. A számozás mindennap változik. A 5/6 arra utal, hogy a lehetséges hatból az ötödik próbálkozás után adott helyes választ. Az X/6 egyébként azt jelenti, hogy a játékos vesztett.

A stratégia

A rajongók között élénk vita folyik arról, hogy mi a legjobb módja a játéknak. Maga Wardle azt állítja, hogy nem ismeri a legjobb stratégiát. „Rossz embert kérdeznek” – mondta a Wall Street Journalnek, és elismerte, hogy ő maga gyenge játékos. A közösségi oldalakon azonban rendszeresen osztanak meg tippeket. A Facebookon több csoportot is teljesen lenyűgöz a játék.

Egy gyorsétteremlánc máris a Wordle-lel népszerűsíti magát:

Wordle says... pic.twitter.com/kR9a85yDkA

— Buffalo Wild Wings (@BWWings) January 11, 2022

A Lego színes építőkockáival varázsolta újjá a Wordle-t.

A felkapott játékra persze azonnal lecsaptak a befektetők. Január 31-én megvette a New York Times napilap, amire a fejlesztő is büszke volt.

An update on Wordle pic.twitter.com/TmHd0AIRLX

— Josh Wardle (@powerlanguish) January 31, 2022

A vételár alacsony volt – írta a rivális Wall Street Journal –, csupán hét számjegyű. Dollárban, persze.

(Borítókép: Stefani Reynolds / Afp)

Rovatok