Index Vakbarát Hírportál

Endoftalmitisz miatt három ember megvakult a csíkszeredai kórházban

2022. február 11., péntek 08:19

Három ember elvesztette a látását Csíkszeredán endoftalmitisz miatt, amelyet egy kórházi műhiba okozott. Az intézmény erről egy olyan közleményben számolt be, amelyben csak annyit írtak, hogy a fertőzés „jelentős következményekkel” járt és hogy a betegek állapota már javul, nincsenek fájdalmaik.

Összesen 14 páciensnél alakult ki súlyos szemgyulladás a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Mindezt az okozta, hogy a rajtuk végzett szürkehályog-műtét előtt nem fertőtlenítettek megfelelően. A műtétek alatt használt speciális folyadékban utóbb ki is mutatták azt a baktériumot, amely nagy valószínűséggel megfertőzte a kórház tizennégy páciensét.

A fertőzésekről és az azt követő műtétekről először Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke számolt be részletesen három hete. 

Csütörtökön végül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház adott ki egy közleményt az esetről, valamint az azzal kapcsolatban folytatott belső vizsgálatról a Facebookon. Ebben azt írták: 

Három betegnél járt az endoftalmitisz jelentős következménnyel, jelenleg az ő állapotuk is javult, nincsenek fájdalmaik, tüneteik.

Azt viszont, hogy mik ezek a „jelentős következmények”, nem árulták el. Nem sokkal később azonban az Agerpres román hírügynökség saját értesülése alapján közölte, hogy mit is jelent a ködös megfogalmazás: 

A páciensek megvakultak. 

Náluk ugyanis olyan súlyos volt a fertőzés, hogy emiatt műtéti úton el kellett távolítani a szemüket. A kórházi közleményben viszont erre még csak nem is utalnak.

A közleményben azt viszont leírták, hogy mi okozhatta a fertőzést. „A kórház előző közlése óta megkapott összes eredmény negatív: a műtőbeli felületekről, a levegőből, a műtéti eszközökről, anyagokról, a személyzet bőréről és orrából vett mintákban nem volt jelen ezen baktérium”.  

Ugyanakkor a belső ellenőrzés során hiányosságokat állapítottak meg a műtétek során használt eszköztár követhetőségére, kezelésére és sterilizálására vonatkozó szabályok betartása terén. 

Ezt követően azzal folytatták, hogy több óvintézkedést is tettek a hasonló esetek elkerülése érdekében. 

„Sajnálatunkat fejezzük ki a kialakult helyzet miatt, és együttérzésünkről biztosítjuk az érintett pácienseket. Mindazt, amit szakmailag és emberileg lehetett, megtette a kórház ezen betegekért, és továbbra is tartjuk a kapcsolatot velük és hozzátartozóikkal [...] Mivel a műtőben és a kollégáktól vett mintákból nem jelent meg a fertőzést okozó baktérium, ezért egy, a műtétek előkészítése során esetlegesen megtörtént hibára következtettünk” – idézi a közlemény Konrád Juditot, a kórház főigazgatóját. 

(via SzékelyhonAgerpres)

(Borítókép: Ápolónő a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati osztályán. Fotó: Veres Nándor / MTI)

Rovatok