Index Vakbarát Hírportál

A Szputnyik V kifejlesztője: kár reménykedni, az omikron nem a járvány vége

2022. február 11., péntek 08:29

Az orosz Gamelaja Központ igazgatója, Alekszandr Gincburg szerint csak akkor kerülhetjük el az újabb variánsok kialakulását, ha globálisan elérjük a 75-80 százalékos átoltottságot.

Az omikron, sokak reményeivel ellentétben, nem jelenti a járvány végét. Rendkívül fertőző és extrém gyorsan terjed, beleértve az alacsony átoltottsággal rendelkező országokat és régiókat is. Ez jelentősen növeli az új, veszélyesebb mutációk megjelenésének a kockázatát. Ennek elkerülésére globális, tömeges oltásra van szükség – mondta Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamelaja Központ igazgatója.

Az akadémius a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról beszélt, hogy el kell érnünk a 75-80 százalékos átoltottságot, annak érdekében, hogy megakadályozzuk az új, potenciálisan halálosabb variánsok megjelenését. Az oltás hatékonyságát pedig az emlékeztető oltásokban látja, valamint szerinte ebben a Szputnyik Light vakcina kulcsfontosságú lehet.

Az omikronnal szembeni védekezésben Alekszandr Gincburg a Szputnyik V egykomponensű verzióját kifejezetten ajánlja más vakcinák utáni harmadik oltásként. 

A Szputnyik Light harmadik oltásként növeli más vakcinák gyengülő hatóerejét, különösen igaz ez az mRNS-vakcinákra, amelyek védelme az omikronnal szemben bizonyítottan gyengül már néhány hónappal az oltás után is. A vakcina védelmének tartóssága döntően fontos ahhoz, hogy elkerüljük a gyakori emlékeztető oltásokat

– fogalmazott az akadémikus. Majd hozzátette: minden vizsgálat azt mutatja, hogy a két különböző vakcina használata válik be leginkább a Covid ellen. 

Alekszandr Gincburg a lapnak arról is beszélt, hogy Magyarország jó példája annak, hogy milyen előnyökkel jár, ha egyszerre többféle vakcinát is alkalmaznak, hiszen ez minimalizálja az esetlegesen felmerülő kockázatokat. Az akadémikus kiemelte: a Szputnyik V a maga 98 százalékával a leghatékonyabb volt a Covidhoz köthető halálozás megelőzésében, és a koronavírus-fertőzéssel szemben 85,7 százalékos hatékonyságot mutatott.

(Borítókép: Beoltanak egy nőt Salgótarjánban 2022. február 10-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok