Index Vakbarát Hírportál

Közzétették, hány veszélyes medvét lehet kilőni Erdélyben

2022. február 11., péntek 19:25

A román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium medveveszélyt megelőző kilövési kvótát vezetne be. Az erről szóló rendelettervezetet a tárca honlapján bocsátották közvitára.

A rendelettervezet 220 barna medve kilövésére tesz javaslatot. 

A 80 egyedes beavatkozási kvóta keretében azokat az egyedeket lőhetnék ki, amelyek közvetlenül fenyegetik az emberi életet vagy a közbiztonságot.

Az ilyen medvéket a környezetvédelmi hatóság jóváhagyásával lehetne kilőni.

A medveveszély megelőzése érdekében emellett 140 egyed kilövését engedélyezné a tárca. Azoknak a településeknek a környékén tenné lehetővé a medveállomány ritkítását, ahol az elmúlt években a legtöbb bejelentés érkezett a medvék által okozott kárról és a medvetámadásokról. A megelőzési kvóta újdonságnak számít a romániai vadgazdálkodásban, miután 2016-ban a Ciolos-kormány betiltotta a populációszabályozás céljából végzett medvevadászatot. Korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezte a tárca.

Egyre nehezebb azoknak az élete, akik a medvék által lakott vagy kedvelt régiókban élnek, ezért azonnali megoldásokat kell találnunk

– idézik a közleményben Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert. A tárcavezető szerint az elmúlt két évben bekövetkezett károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások térképe alapján állították össze azt a listát, amellyel településenként egy-három medve kilövését tervezik engedélyezni.

A kvóták a 2022-es évre szólnak, és a kimerülésükig érvényesek – tájékoztatta a tárca az MTI-t. Ha a rendeletet a jelenlegi formájában bocsátja ki a minisztérium, Hargita megyében 35, Marosban 25, Kovászna megyében 13, Brassóban pedig 11 medvét lőhetnek ki a helyi vadásztársaságok.

Romániában a medvetámadások gyakoriak. Az Index nemrég írt arról, hogy medve támadt meg egy férfit Hargitában.

Rovatok