Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a HIV Nobel-díjas felfedezője

2022. február 11., péntek 06:06

Elhunyt Luc Montagnier, az a Nobel-díjas virológus, aki először fedezte fel a humán immundeficiencia-vírust (HIV). A szakembert egyébként sokan megosztó személynek írták le – egyszer azt állította, hogy antibiotikumokkal kezelni lehetne az autizmust.

Meghalt Luc Montagnier francia virológus, aki Nobel-díjat kapott annak a vírusnak a felfedezéséért, amely az AIDS-et is okozza. A tudós 89 éves volt.

A humán immundeficiencia-vírus (HIV) felfedezése 1983. január 3-án kezdődött Párizsban, amikor Luc Montagnier, a Pasteur Intézet Vírusos Onkológiai Osztályának vezetője kapott egy darab nyirokcsomót, amelyet egy AIDS-es férfiból távolítottak el. A szövetmintát a páciens orvosa juttatta el Montagnier-hez azzal a céllal, hogy azt egy virológus szakember vizsgálja meg.

Bár ekkor az AIDS-nek még nem volt ismert oka, már akkor is sokan gyanították, hogy a betegséget egy úgynevezett retrovírus váltja ki, amelynek a genetikai üzenetét nem a DNS, hanem az RNS hordozza. 

Ellentmondásos kijelentései miatt sokan megosztó személyként írták le. egy konferencián például egyszer komoly felháborodást váltott ki, mondván: Az antibiotikumok elősegíthetik az autizmus kezelését. Emellett oltásellenes kijelentései is voltak a koronavírus-pandémia kezdetekor. (via nytimes.com)  

(Borítókép: Luc Montagnier 1997. február 12-én. Fotó: Pierre BOUSSEL / AFP)

Rovatok