Index Vakbarát Hírportál

Újabb rovar fogyasztását engedélyezte az Európai Bizottság

2022. február 11., péntek 16:43

A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeztek. A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széles körű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár.

Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság.

A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: a rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – közölték.

Nagyon tápláló

Emlékeztettek: az unió élelmiszer-stratégiája alternatív fehérjeforrásként határozza meg a rovarokat, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszerrendszerre történő áttérését. Már emberek milliói fogyasztanak rovart, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széles körű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző – ismertette az MTI.

Rovatok