Index Vakbarát Hírportál

Terrorcselekményekre készült Kijevben a belarusz titkosszolgálat ügynöke

2022. február 11., péntek 20:14

Elfogott egy kijevi férfit az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), akit azzal gyanúsítanak, hogy több terrortámadást is tervezett Ukrajna fővárosában. Az SZBU sajtószolgálata közölte: a férfi a belarusz titkosszolgálat egyik beszervezett ügynöke volt.

Az SZBU megállapította, hogy a férfi részt vett a média és a külföldi állampolgárok megfélemlítésében. Összefüggésbe hozták a nevét több provokatív falfirkának a felfestésével, valamint hamis bombariadók bejelentésével is.

Emellett kémkedett, a határ menti területekről szerzett pontos információt az ukrán hadseregről. A helyi biztonsági szolgálat kiderítette azt is, hogy több illegális tüntetést szervezett, vagy részt vett rajtuk a külképviseletek közelében.

Az előzetes adatok szerint a férfi akcióinak célja az volt, hogy destabilizálja az ukrajnai belpolitikai helyzetet, valamint hogy „lejárassa Ukrajnát” az uniós és a belarusz állampolgárok előtt. Az elkövető a terrortámadáshoz járműveket, gyúlékony anyagokat és pirotechnikai eszközöket is beszerzett.

A férfit akkor fogták el a hatóságok, amikor megpróbált felgyújtani egy autót egy kijevi irodánál. A nyomozás szerint a férfit folyamatosan támogatták anyagilag, az összeget pedig mindig egy külföldi számlára utalták neki.

A bűncselekmények felderítésére irányuló intézkedéseket az SZBU kiberegységének munkatársai hajtották végre az Országos Rendőrséggel közösen a kijevi Szvjatosinszki Kerületi Ügyészség irányítása mellett. A férfi ellen hazaárulás és terrorcselekmény bűntette miatt indítottak eljárást.

Rovatok