Index Vakbarát Hírportál

Ha kitör, perceken belül veszélybe kerülhet a világ

2022. február 12., szombat 09:30

A yellowstone-i szupervulkán fenyegetést jelent az egész világra: nem tudni, 10 vagy 10 000 év múlva fog-e kitörni, azonban a hatása számos faj kihalásához vezetne világszerte; a mérgező hamu a világ minden pontjára eljuthatna, aminek eredményeképp akár 15 Celsius-fokot is csökkenne a föld átlaghőmérséklete.

Az Egyesült Államok Wyoming, Montana és Idaho szövetségi államainak területén található Yellowstone Nemzeti Park a világ egyik legrégibb nemzeti parkja. Azonban azt sokan nem tudják, hogy olyan 10 kilométeres vulkán nyugszik alatta, amelynek a kitörése

perceken belül milliók életét fenyegetné: kétmillió tonna mérgező kénsavat juttatna a légkörbe, amivel három teljes államot tudna rögtön lerombolni. 

A vulkán magjában jelenleg annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont – írta meg közleményében a Viasat Nature csatorna, amely hétvégén mutat be erről egy dokumentumfilmet.

A tudósok előrejelzése szerint a kitörés első 24 órájában a forró hamu akár 1600 kilométerre is eljuthat a Yellowstone Nemzeti Parktól, a következő napokban aztán egész Amerikát hamu temetné be, amitől az élőlények java megfulladna. 

Azonban Európa sem lenne biztonságban:  mindössze 72 órán belül elérhetné hazánkat is, és ha elég magasra jutna, akkor a világ minden pontját érintené, ami számos faj kihalásához vezetne világszerte. A kitörést követően akár egy egész évtizedre 10-15 fokot csökkenhetne a föld átlaghőmérséklete. 

Az óriásvulkán egyébként eddig háromszor tört ki: először 2 millió, majd 1,3 millió, végül 640 ezer évvel ezelőtt. A tudósok szerint újbóli kitörése elkerülhetetlen, csak azt nem lehet tudni, hogy ez 10 vagy 10 000 év múlva következik majd be. 

(via HVG

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok