Index Vakbarát Hírportál

Amerikai vadászgépeket küldtek Romániába az orosz–ukrán feszültség miatt

2022. február 12., szombat 11:57

Összesen nyolc F-16-os vadászgépet és több mint ezer katonát vezényeltek át Németországból Romániába a napokban, azzal a céllal, hogy együtt tartson hadgyakorlatot a két ország légiereje. Az amerikai védelmi miniszter szerint az intézkedés az ukrán-orosz feszültség miatt szükséges.

Az Amerikai Egyesült Államok ezer katonát és a légierő-alakulatát is Romániába vezényelte Németországból. Összesen nyolc F–16-os vadászgép és hozzájuk tartozó 150 fős légierő-alakulat érkezett pénteken a kelet-romániai Borcea légi támaszpontra – közölte a román védelmi minisztérium. A lent látható, korábban készült videó a támaszpontot mutatja be. 

Az amerikai vadászgépek mintegy két hétig fognak hadgyakorlatokat tartani a román légierővel együttműködve, amivel egy időben négy amerikai F/A–18-as Super Hornet vadászrepülőgép és ötven katona is a Borcea légi támaszponton gyakorlatozik. A gépeket és a katonákat a NATO-csapatok együttműködési készsége érdekében küldték a román légi támaszpontra. 

Az amerikai védelmi minisztérium egyébként a múlt héten jelentette be, hogy az orosz–ukrán feszültség csökkentése érdekében vezényeltek mintegy ezer katonát Németországból Romániába.

(via Tények

Rovatok