Index Vakbarát Hírportál

Búcsút inthetnek az amerikaiak az avokádónak?

2022. február 13., vasárnap 09:38

Állítólag a SuperBowl napján fogyasztják a legtöbb avokádót az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok leállította az avokádó importját Mexikóból az 56. SuperBowl előtt – írja a Bloomberg. Washington biztonsági okokra hivatkozva ideiglenesen felfüggeszti a gyümölcs behozatalát.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium kommünikéje szerint az ideiglenes felfüggesztés a Michoacánból származó avokádót érinti, amely egyike a világ legnagyobb avokádótermelő régiójának. Az Egyesült Államok már korábban tájékoztatta a mexikói agrárminisztériumot a döntésről.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrző Szolgálata közleménye szerint jelenleg is folyik a vizsgálat a lehetséges kockázatok felmérésére és a szükséges intézkedések meghozatalára.

A Mexikóvárostól autóval mintegy két órára fekvő Michoacán mezőgazdaságban gazdag régió, több mint 135 ezer tonna avokádót exportált az Egyesült Államokba, csak az elmúlt hat hétben.

A felfüggesztés a lehető legrosszabbkor jött Mexikó számára, mivel a Super Bowlt megelőző hetekben jócskán megugrik az avokádó ára, így a mostani korlátozás jelentős bevételkiesést okoz. Egyes felmérések szerint ezen a napon fogyasztják a legtöbb avokádót az Egyesült Államokban.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok