Index Vakbarát Hírportál

Svédországban befejezettnek nyilvánították a járványt, és másutt is lazítanak

2022. február 13., vasárnap 18:53

Svédország február második hetében eltörölte az összes járványügyi korlátozást – amelyből amúgy sem volt sok –, és leállította a tesztelések nagy részét, holott az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás továbbra sem enyhült, a szakértők pedig türelmet kértek az intézkedések feloldásában.

A svéd kormány, amely már a járvány során is különutas politikát folytatott, a világ összes többi országától eltérően sohasem vezetett be szigorú korlátozó intézkedéseket. Az emberek felelősségérzetében bízott. A szakértők úgy vélték: a kabinet a nyájimmunitásra játszott, és a korlátozásokkal járó gazdasági károkat próbálta mérsékelni.

Stockholm most a járványt gyakorlatilag befejezettnek nyilvánította, miután az átoltottság és az enyhe következményekkel járó omikron-mutáns után csökkent a súlyos fertőzések és a halálesetek száma egyaránt.

A világjárványt ismerve azt is mondhatnám, hogy vége

nyilatkozta az egészségügyi miniszter a Dagens Nyheter című lapnak. „Nem futott le, de ahogyan mi ismerjük, a gyors változások és korlátozások szempontjából igen” – mondta Lena Hallengren, aki szerint a koronavírus többé nem jelent veszélyt a közösségre.

A kávézók és éttermek ismét nyitva tarthatnak akár este 11 után is, a vendégek számát pedig nem korlátozzák. A nagyobb beltéri szórakozóhelyek látogatottsági korlátait szintúgy feloldották, a belépést pedig nem kötik a védettségi igazolvány felmutatásához.

Várni kellett volna még néhány hetet

A Magyarországnál valamivel népesebb, 10,4 millió lakosú Svédországban most 2200 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, nagyjából ugyanannyit, mint a tavaly tavaszi harmadik hullám idején.

Összehasonlításul: a kórházban kezelt fertőzöttek száma Magyarországon ennek csaknem a két és félszerese, 5200 beteg.

Svédországban február elején csökkentették az ingyenes teszteléseket, nyolcadikától pedig gyakorlatilag leállították, így senki sem tudja a pontos esetszámot, ami Magyarországon jóval tízezer felett van.

Svédországban 7,54 millió ember, vagyis a lakosság 72,8 százaléka teljesen átoltott. Ugyanakkor Magyarországon az átoltottak száma és aránya egyaránt alacsonyabb: 6,13 millió ember, azaz a népesség 62,9 százaléka kapott a teljes átoltottsághoz szükséges legalább két oltást. 

„Kicsit türelmesebbnek kellett volna lenni, várni még legalább néhány hetet. Ráadásul megengedhetjük magunknak, hogy tovább teszteljünk” – idézte a Reuters az Umea Egyetem virológiaprofesszorát, a svéd járványvédelmi politika egyik legélesebb bírálóját.

„A fertőzés még mindig hatalmas terhet ró a társadalomra” – mondta Fredrik Elgh.

A svéd egészségügyi hivatal szerint a kiterjedt tesztelés túl drága az előnyökhöz képest. Svédország az idei év első öt hetében 500 millió koronát, 16,6 milliárd forintot költött tesztelésre – hetente.

A járvány kezdete óta összesen 24 milliárd koronát, 800 milliárd forintot emésztett fel a tesztelés.

Azon a napon, amikor a járványt befejezettnek nyilvánították, Svédországban 114, Covidhoz köthető halálesetet regisztráltak. Két nappal később Magyarországon ugyanilyen okok miatt 99-en haltak meg.

Svédországban összesen valamivel több mint 16 ezren haltak meg a koronavírus járvány-következtében. Az egy főre jutó halálesetek száma jóval magasabb, mint a skandináv szomszédoké, de alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban.

A magyarországi halálesetek száma meghaladja a 42 ezret.

Valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy Svédország vajon tényleg eredményesen kezelte-e a járványt.

Egyesek lazítanak, mások türelmesek

Svédország előtt egy héttel Dániában törölték el az összes járványügyi korlátozást, miután a koronavírus-járványt ott sem tartják már veszélyesnek a társadalomra nézve.

A maszkviselési kötelezettség szinte mindenütt megszűnt, egyedül néhány egészségügyi és szociális intézményben kell hordani. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők szintén látogathatják az éttermeket, a kávézókat és a mulatók belső helyiségeit is.

Február első napjától a dán kormány társadalmi szempontból már nem tartja kritikus betegségnek a koronavírus-fertőzést.

A norvég kormány február 12-én oldott fel minden korlátozást.

Hollandia február végén tervez véget vetni a korlátozásoknak. A miniszterelnök bejelentette: már előkészítik az utolsó, még érvényben lévő szigorítások felszámolásának tervét.

Ha valamennyi szigorítást feloldják, akkor az éttermek, a mozik, a színházak, a bárok és szórakozóhelyek éjjel egyig lehetnek majd nyitva, ráadásul teljes kapacitással üzemelhetnek. A holland kormány tervei szerint eltörlik a közösségi távolságtartás szabályait is.

A brit miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy az Egyesült Királyságban – ahol már az arcmaszk viselése sem kötelező – minden járványügyi korlátozást, beleértve a pozitív tesztet követő karanténkötelezettséget is eltörlik két héten belül.

Boris Johnson egy hónappal előrébb hozta a tervezett enyhítést, jóllehet több más országban is egyre szigorúbbak a járványügyi korlátozások. Boris Johnsont több szakértő is arra figyelmeztette, hogy ezzel azt a látszatot keltheti, hogy véget ért a járvány, miközben az enyhítés veszélyeztetheti a krónikus betegeket.

Európa több országában enyhítettek a beutazási feltételeken.

Görögországban február 7-től a beoltott látogatóknak nem kell teszteltetniük magukat.

Az Egyesült Királyságban február 11-től szűnt meg a beoltott utasok érkezés előtti és utáni tesztelési kötelezettsége.

Az emlékeztető oltással rendelkező, Hollandiába utazóknak február 2-tól már nem kell karanténba vonulniuk.

Svédország sem követel már negatív tesztet az érkezőktől.

Ugyanakkor Franciaországba és Olaszországba egyaránt csak a beoltottak vagy a fertőzésen átesettek utazhatnak negatív teszt birtokában. A szállodák, éttermek és egyéb zárt helyek szolgáltatásait csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetik igénybe.

Olaszországban egyébként március végéig vészhelyzet van érvényben, ami a kormányt rendkívüli intézkedések foganatosítására jogosítja fel.

(Borítókép: Göteborg 2022. február 9-én. Fotó: Nora Lorek/Bloomberg / Getty Images)

Rovatok