Index Vakbarát Hírportál

Negyven méternél magasabb, rekordméretű hullámot mértek Izlandon

2022. február 14., hétfő 12:22

Soha nem keletkezett még ekkora hullám természetes körülmények között; negyven méter magasságba emelkedett egy vízfodor Izland partjainál.

Rekordmagasságú hullámokat észleltek Izland déli partjainál február 7. és 8. között. Számos hullám meghaladta a 25 métert, de négy hullám magassága a 30 métert is elérte. Azonban volt egy, amelyik annyira hatalmas volt, hogy a mérőbója 40 méteres magasságig regisztrálta a hullám magasságát. Az eddigi legmagasabb vízfodor Izland partjainál 25 méteres volt. 

A hatóságok jelenleg is vizsgálják a mérőbóját, azonban nagy valószínűséggel ez volt a legmagasabb olyan hullám, amelyet nem természeti katasztrófa okozott. 

A mostani rekord annak a ciklonbombának köszönhető, amely a múlt héten söpört át a szigetország területén – Izland nyugati részén 234 km/h-s szelet is mértek. Azonban korábban előfordultak nagyobb hullámok, igaz, azok földcsuszamláskor, földrengéseknél vagy éppen meteoritbecsapódásoknál keletkeztek.

A valaha mért eddigi legmagasabb hullám egy Alaszkában történt földrengéshez kapcsolódik, amely hatására egy 524 méter magas hullám keletkezett.

(esotanc.hu)

Rovatok